Érkezik a NAV 1% – Suller Kriszta

Mely esetben jogosult egy civil szervezet az 1% fogadására?

NAV 1%

Érkezik az ősz, és ezzel együtt egy csomó feladat. Civil érában a legfontosabb kérdés ősz elején az 1% -os források igénylése, hiszen valljuk be, – legyen szó akár egyesületről, akár alapítványról – jelentős és biztos forrás is lehet a szervezet életében ez a tétel.

NAV 1%-os forrás igénylése

Sokszor hangsúlyozom, hogy egy civil szervezet életében meghatározó az alapító okirat, az alapszabály. Ez szabályozza a működésüket, hogy mit csinálhatnak és mit nem, és ez tartalmazza azokat az előírásokat is, melyek ahhoz szükségesek, hogy egy-egy civil szervezet 1% fogadó szervezetté váljon. 

Az alapító okiratnak, alapszabálynak kötelezően tartalmaznia kell, hogy:

  • a szervezet közvetlen politikai tevékenységet nem folytat
  • eredményét nem osztja fel
  • gazdasági-vállalkozási tevékenységet csak támogató jelleggel, alapcélját nem veszélyeztetve végezhet
  • közhasznú tevékenységet folytat (a közfeladatra vonatkozó jogszabályi helyet, helyeket továbbra is szerepeltetni kell az alapító okiratban, alapszabályban)

Újként regisztráló szervezetek

Új fogadó szervezetek esetében tehát az egyik pillér az alapító okirat, alapszabály, melyet egy regisztrációs eljárás kell, hogy kövessen, az alábbiak szerint:

  • regisztrációs eljárás akkor indítható, ha a magánszemély rendelkező nyilatkozata évének első napja előtt két évvel korábban a szervezetet a bíróság nyilvántartásba vette
  • belföldi székhelye van

Amennyiben a fenti paramétereknek az alapítvány, egyesület megfelel, akkor az EGYREG (idén 23EGYREG) nyomtatványon kezdeményezheti a regisztrációját a NAV által vezetett nyilvántartásba, névjegyzékbe, mely az 1% fogadására jogosult civil szervezeteket tartalmazza. Viszont, ha változik valami, adott esetben a vezetőség felelőssége a névjegyzékből való törlés kérése is (ide tartozik az is, ha egy civil szervezet a végelszámolás, vagy egyéb módon a megszűnés mezejére lép)! De legyünk figyelemmel arra is, hogy több olyan eset is lehetséges, amikor egy-egy civil szervezet nem felel meg az 1% fogadási kritériumainak. A regisztrációt 09.30-ig kell elvégezni, ez a határidő jogvesztő határidő! 

Az egyházi egyesületek esetében – és csak náluk – technikai számon történik az 1% fogadása, melyet nem EGYREG nyomtatványon, hanem szabad formátumú levélben kell kérelmezni, cégkapun keresztül, minden év végéig.

Ha már évek óta regisztrált a szervezet…

Azok a szervezetek, akik már évek óta regisztrált szervezetek az 1%-ot fogadó szervezetek között, nem kell, hogy évről évre megújítsák regisztrációjukat, de arra fel kívánom hívni a figyelmet, hogy a törvényben szereplő, fent részletezett paramétereknek folyamatosan meg kell felelniük! Amennyiben bármely feltétel sérül, akkor a szervezet nem jogosult az 1%-os forrás fogadására, ezért neki a változás bekövetkeztekor kezdeményezniük kell a regisztráció törlését! A jogtalanul igénybe vett 1%-os forrást vissza kell fizetni! Pontosan ezért, kiemelten figyelni szükséges a beszámolók és a hozzájuk tartozó dokumentáció alapos kitöltésére!

A korábban már regisztrált szervezetek figyelmét szeretném felhívni arra, hogy bár a regisztrációt ismételni nem szükséges, az EGYREG nyomtatvány adattartalmát érintő változásokat az általános változásbejelentési metódus mentén az aktuális EGYREG nyomtatványon be kell jelenteni!

***

Az 1%-os támogatáshoz elszámolás, nyilvántartás is kapcsolódik, mind számviteli, mind beszámolási, mind adminisztratív szinten. A civil klub keretein belül minden évben többször, több oldalról is előkerül ez a téma. Szeretettel várlak, jelentkezz te is! >> Jelentkezem a Civil Klubba!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!