Cikk sorozatunk első részében sorra vettük a borászati ágazatot érintő szabályok és a nyáron hatályba lépő egyéb jövedéki szabályok módosulását,…
Bontott jövedéki termékek tárolása
Vendéglátóhelyekre vonatkozó speciális szabályok
Ahogy azt a cím is mutatja, a vendéglátóhelyeken felbontott jövedéki termékek tárolási szabályairól lesz szó e cikkben.
Először is szeretném felhívni a figyelmet, vigyázzunk, a NAV weboldalán található, 2017.01.10. dátumú – e cikk témájához illő – 58. számú információs füzet nem felel meg az aktuális jogszabályoknak, mivel az még a régi (2003. évi CXXVII. törvény) jövedéki törvény alapján készült.
Fontos figyelni erre, mert az új 2016. évi LXVIII. jövedéki törvényben (Jöt.), illetve a végrehajtási rendeletében (45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet) változtak a bontott jövedéki termékek tárolását érintő szabályok.
Nézzük, mit mondott a jogszabály 2017 júliusa előtt. A főszabály az volt, hogy a két liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb öt-öt, a kétliteres vagy annál nagyobb kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb egy-egy bontott palackot, kannát, hordót lehet tartani.
A főszabály aktuálisan is az, hogy a két liter alatti kiszerelésből öt-öt, az azt meghaladóból egy-egy tartható. Hol akkor a változás? A változás első olvasatra apróságnak tűnik, holott az nagyon is jelentős. Július előtt a tárolható bontott mennyiség az üzlethelyiség eladóterének kiszolgálásra szolgáló részére volt meghatározva. Mi is a kiszolgálásra szolgáló rész? Gondoljunk azokra a nagyobb vendéglátó egységekre, melyek több, a vendégek fogadását, kiszolgálását célzó helyiséggel, esetleg csak több kiszolgáló pulttal rendelkeznek.
A NAV már említett információs füzetében rendkívül jól összeszedetten olvasható a lényeg, korrekt az értelmezés. Ahány pénztárgép, annyi kiszolgálásra szolgáló rész. Azaz ahány pénztárgép, választékonként annyiszor öt-öt, illetve egy-egy bontott kiszerelés.
A jelenlegi jogszabály szakít ezzel a „kiszolgálásra szolgáló rész” kifejezéssel, és azt mondja, hogy az „üzletben” lehet öt-öt, illetve egy-egy bontott kiszerelés. Ugye érezzük a problémát? A NAV a 86. számú információs füzetében (ami aktualizálva van) lényegében ismétli a jogszabály szövegét, nem fűz hozzá magyarázatot. Ehhez nagyon nincs is mit hozzáfűzni, az üzlet kifejezés elég egyértelmű.
Azok a vendéglátó egységek tehát, melyek több kiszolgáló pulttal, több pénztárgéppel rendelkeznek, és például – nyilván nem közvetlenül, de – ötliteres kannából árulják a bort, már nem tehetik meg, hogy minden pultnál tartanak egy-egy bontott kannát.
Emellett ott van a röviditalok problémája is. Több olyan rövidital létezik, melyet illik a fagyasztóban tartani. Illendő azonban az is, ha érkezik egy torokfájós vendég, hogy kívánságára tudjunk hűtetlen itallal is szolgálni. A röviditalok általában két liter alatti kiszerelésűek. Amennyiben három kiszolgáló pultunk is van, ott már „bukhat a mutatvány”, mert nem lehet mindhárom pultban hűtött és hűtetlen ital is az adott választékból. Eddig a főszabály. A vendégeknek már kiszolgált termékek természetesen nem számítanak bele ebbe a korlátba.
Emellett megengedett, hogy amennyiben alkalmi rendezvényünkről megmaradnak bontott jövedéki termékeink, azokat üzletünk egy elkülönített részében tartsuk azzal a feltétellel, hogy a jogszabályban meghatározott részletezettségű, naprakész nyilvántartást vezetünk róluk.
Maradt még egy kérdés, a konyha: a főzéshez, sütéshez használandó alkoholtermékek. Jogszabályban július előtt sem volt, és jelenleg sincs olyan konkrét meghatározás, hogy a vendéglátó egység konyhájában tartható-e bontott jövedéki termék. A NAV 58-as (már nem aktuális) információs füzete azonban kitér erre a lényeges pontra is. A füzet lényegében azt mondja, hogy – nyilván bizonyos szabályok betartása mellett, de – „…a konyhában a felbontott italok a termék elkészítésének idejére tárolhatók. A termékek elkészültét követően megmaradt mennyiség a kiszolgáló részben helyezhető el, amennyiben az ott tárolható mennyiséget nem haladják meg”. Jelenleg ugye az üzletre van szabályozva a bontott mennyiség, és a konyha is az üzlet része. Azaz a megengedett mennyiségbe bele kell kalkulálnunk a konyhában lévő bontott termékeket is.
Nem e cikk témája, de fontos részlet, hogy júliustól az elvitelre értékesítendő borra vonatkozó szabályok is változtak…
* * *
Amennyiben részletesebben is érdekelnek a vendéglátós vállalkozások speciális szabályai, akkor jelentkezz a mai napon kedvezményesen a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében szeptember 12-én A vendéglátós vállalkozások adózási specialitásai nem csak könyvelőknek címmel megrendezésre kerülő konferenciámra, ahol személyesen is meg tudjuk vitatni felmerülő kérdéseidet.
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás