Biztosítsunk dolgozóink részére adómentes védőoltást!

Nyakunkon az influenza szezon...

Hamarosan itt az év vége, egyre fagyosabb napok köszöntenek ránk, a hideggel együtt pedig érkezik a menetrendszerű influenza szezon is.

A tömeges munkaerő-kiesés komoly probléma a vállalatok életében, nehéz fenntartani a munkavégzés folytonosságát, tartani a kitűzött határidőket, időben és megfelelő minőségben teljesíteni a megrendeléseket, elkerülni az esetleges bevételcsökkenést. A munkavállalók túlterhelése emellett kimerüléshez vezet, ami megnöveli a további megbetegedések valószínűségét. Természetesen ezzel a dolgozók sem járnak jól, a betegség okozta kellemetlenségek mellett a betegszabadság, illetve a táppénz idejére alacsonyabb jövedelem illeti meg őket. Mégis mit tehetünk munkáltatóként dolgozóink egészségmegőrzése érdekében?

A híradások minden évben felhívják a figyelmet az influenza elleni védőoltás fontosságára, hiszen ebben az időszakban könnyen megfertőződhetünk, illetve azok, akik valamilyen betegséggel küzdenek, az influenza szezont nehezebben tudják megbetegedés nélkül átvészelni. A jótékony hatások mellett további előny a munkáltató számára, hogy amennyiben maga gondoskodik a védőoltásról dolgozói részére, azt adómentesen teheti. Nem merül fel személyi jövedelemadó, illetve járulékfizetési kötelezettség sem a védőoltás biztosítása, sem a védőoltás helyi beadatása kapcsán. Utóbbi többek közt azért is előnyös mind a munkáltató, mind a dolgozó számára, hiszen nem eredményez jelentős munkaidő-kiesést. Áfa szempontból az oltóanyag beszerzése után előzetesen felszámított adó nem helyezhető levonásba, azonban beadatása – éppen ezért – nem keletkeztet további áfa fizetési kötelezettséget a cég számára. További előny, hogy a védőoltás nem csak a dolgozók, hanem hozzátartozóik számára is adómentesen biztosítható.

Habár az idei évben nagy várakozás övezte a munkáltató által adómentesen biztosítható egészségügyi ellátások megjelenését, az őszi adócsomag végül hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó rendelkezést. Aggodalomra azonban semmi ok, a védőoltások adómentes biztosítását nem érintették a törvénymódosítások, emellett az üzemorvosi ellátás köztehermentes megítélése sem módosult. A béren kívüli juttatások köre ugyan 2017-től némileg szűkülni fog, a Széchényi Pihenőkártya kedvezményes adózása azonban ebben nem érintett, így a szabadidő zsebbe juttatott összegekkel mérsékelt közterhek mellett járulhatunk hozzá dolgozóink jobb közérzetéhez.

Érdemes tehát a prevenciót választani, munkáltatóként felhívni a dolgozók figyelmét az ingyenes védőoltás lehetőségére, munkavállalóként pedig az egészségmegőrzést választani, és nyugodt körülmények között készülni a közeledő ünnepekre.

* * *

Értesülj első kézből a 2017. évi jogszabályváltozásokból, és tedd fel kérdéseid az előadóknak! Biztosítsd be helyed még ma! >> Adóegyetem 2017

A konferenciasorozat 11 helyszínének teljes körű, adótanácsadók által szerkesztett szakmai anyaga, kérdés-válaszai és egy kiválasztott helyszínen történő részvétel – ezt csak az Adóegyetem biztosítja Neked!

Az Adóegyetem 2017 helyszínei és időpontjai:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!