Hétindító – 50. hét

Járulékbevallással indul a hét...

Kellemes, habos kávés hétfő reggelt kívánok nektek! Gőzerővel közelít az év vége, és a Karácsony is, így bokros teendőink száma egyre csak gyarapodik…

A héten járulék bevallási és befizetési határidővel indítunk. December 12-én határidős:

 • 1658-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 1608-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében. (Természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól: pl. 08INT!)

Nagyon sok helyen felmerül a 13-dik havi fizetések, esetleges jutalmak kérdésköre, így ott, ahol ez releváns lehet, tájékozódjunk az ügyben, hogy várható-e ilyen jellegű kifizetés.

Amire folyamatosan gondolnunk kell decemberben:

 • áfa státuszbeli váltások, megfűszerezve az új alanyi adómentes értékhatárral kapcsolatos átmeneti szabályok tanulmányozásával;
 • áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései, stb.);
 • törzsadat kontroll: ki milyen tevékenységet is végez ténylegesen, szükséges-e törölni vagy felvenni új tevékenységet, belép(het)-e a pénztárgép-használat kötelezettsége;
 • különböző nyereségadózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (pl. érdemes-e váltani KATA-ra, KIVA-ra, EVA-ra, vagy azokból kijelentkezni);
 • jegyzett tőke emelések vizsgálata ügyfeleinknél;
 • az általunk könyvelt civil szervezetek alapító okirat, alapszabály módosításainak figyelemmel kísérése;
 • december 20-i felöltések (pl. EVA, TAO, IPA) az arra kötelezetteknek;
 • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek;
 • adófolyószámla kontroll (különösen KATA-soknál, civil szervezeteknél);
 • és természetesen – de nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett.

A fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű ideje korán számba venni.

Mindeközben folyamatosan „termelődnek” a törvények és rendeletek módosításai, melyeket követnünk kell. Az új és elfogadott jogszabályok alapján gyakorlatilag csak néhány nap áll rendelkezésünkre, hogy javaslatokat tegyünk ügyfeleinknek a jövőre nézve, hogy milyen adózási alternatívák is lehetnek számukra gazdaságosak. Arról nem is beszélve, hogy még el is kell nekik magyaráznunk, hogy nem feltétlenül van minden úgy, ahogy arról a híradások szólnak, hiszen nagyon sok tájékoztatás felszínes. A részletek ismeretének hiányában pedig könnyen „többe kerülhet a leves, mint a hús”.

Napirenden kell tartanunk számos slágertémát is. Ilyenek például az éttermi szolgáltatások értelmezés kérdései, a pénztárgép kódok kérése, az ahhoz kapcsolódó támogatási kérelmekről és feltételekről már nem is beszélve!

A héten mindenképpen foglalkoznunk kell azon ügyfeleink adófolyószámláival, akiknél fontos, hogy a fordulónapon ne legyen adótartozásuk, vagy ne emelkedjen bizonyos limit fölé. Gondolok itt KATA-sokra, vagy a jövőben a KATA hatálya alá áttérni kívánókra, civilekre, stb.

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát és jó munkát kívánok az év hátralevő részére!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!