Biciklivel a munkába

Némi szervezést igényel

Nyáron sokan szeretnek biciklivel bejárni az irodába, mert az sokszor gyorsabb, mint az autóban ülni a dugóban. Ugyanakkor némi szervezést is igényel a váltás.

Sok pozitív hozadéka van annak, ha biciklivel járunk munkába. Nem szennyezzük a környezetet, fitten tart, pénzt spórolunk, hiszen nem kell benzinre költeni. Kevesebbet stresszelünk amiatt, hogy dugó van és nem jutunk be a munkahelyünkre időben.

Annak érdekében, hogy öröm legyen a biciklizés, előre kell tervezni. Először is, határozzuk meg előre, milyen útvonalon fogunk haladni. Minél inkább kerüljük a benzingőzös, könnyen beduguló, forgalmas utakat és inkább mellékutcákban, parkokon át vigyen az utunk, ha megoldható. Legyen több alternatív útvonalunk is, így változatosabb lesz a tekerés. Mérjük le előre, melyiken mennyi idő alatt érhetünk be normál tempóban, így ki tudjuk számolni, mikor kell ahhoz elindulnunk, hogy mindig időben beérjünk.

A kerékpárunkat a rendszeres igénybevétel előtt nézessük át szakemberrel! Legyen meg minden olyan kiegészítő, amit előír a KRESZ, például a fényvisszaverők, a csengő, a lámpa, a láthatósági mellény. Viseljünk mindig bukósisakot, mert városi forgalomban könnyebben érheti baleset az embert még a bicikliúton is.

Jegyezzük meg, az útvonalon merre van legközelebb szerviz, ha szükség lenne rá, például egy váratlan defekt miatt. Senki sem örülne annak, ha fél úton tolni kellene a kerékpárt, és emiatt jól elkésne reggel. Ilyenkor hagyjuk a szervizben a bringát, tömegközlekedjünk és este pattanjunk ismét nyeregbe. Ha ügyesek vagyunk, jól jöhetnek a szerszámok és a foltozó készlet, így az apróbb hibákkal magunk is elbánhatunk.

Tartsuk be a közlekedési szabályokat, mert a kerékpárost ugyanúgy megbüntethetik vétség esetén, mint az autósokat!

Készüljünk fel a váratlan helyzetekre, mint amilyen egy hirtelen eső. Legyen nálunk esőkabát, váltóruha, hiszen menet közben a sár is felcsapódhat a ruhánkra. Ha menet közben meg kell állni, mert például a postára is be kell térni, legyen nálunk lakat, amivel biztonságosan lezárhatjuk a kerékpárt.

A legjobb, ha megfelelően szellőző biciklis ruhában kerékpározunk és a munkahelyünkön átöltözünk. Szerencsés helyzet, ha van lehetőség egy gyors zuhanyra is, de ha nincs, akkor egy könnyű mosdással frissítsük fel magunkat. Mindig legyen nálunk váltópóló, dezodor, törölköző. Annyi idővel előbb érjünk be a munkahelyünkre, hogy legyen idő tisztálkodni, sose üljünk be izzadtan, büdösen egy megbeszélésre.

A kerékpározásnak számos további előnye van. Fitten tart, átmozgat. Kutatások szerint a fitt munkatársak jobban tűrik a stresszt, kevésbé fáradékonyak, ritkábban jelentkeznek nálunk alvási problémák vagy figyelemzavar, jobban tudnak összpontosítani.

A munkáltatók segíthetik a beosztottakat azzal, ha van az irodában kerékpártároló és biztosítják a tisztálkodáslehetőségét.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM