Tippek a tökéletes állásinterjúhoz

Rád van szükség!

állásinterjú

Amikor a rengeteg elküldött CV után végre behívnak egy állásinterjúra, az első reakció az örömé, majd jön az elbizonytalanodás. Elég jó leszek? Mit mondjak? Segítünk, hogy meggyőzd a munkaadókat, rád van szükségük!

Az állásinterjúra gondoljunk úgy, mint egy előadásra, nyilvános fellépésre vagy első randevúra, ahol minden mozdulat és szó számít. Vannak szabályok, amiket be kell tartani. Ha introvertált típus vagy, nyugodtan gyakorolj otthon a tükör előtt, vagy a pároddal!

Először is, legyél határozott! Ne késs el, inkább érkezz pár perccel előbb. Ugyanakkor ne is jelenj meg az ajtóban az időpont előtt fél órával, mert annak nagyon kétségbeesett jellege van. Mosolyogj, tartsd mindenkivel a szemkontaktust! Határozottan fogjál kezet, de előtte ne töröld a ruhádba az izzadt tenyered. A bemutatkozásnál fontos, hogy ne vágj a másik szavába. Figyelj a nevekre, akár ismételd meg az elhangzott keresztneveket. Az első találkozón magázódj, csak akkor válts tegezésre, ha ezt felajánlja a veled szemben ülő fél.

Fontos a testbeszéd. Ülj egyenesen, de lazán. Ne babrálj a kezeiddel és ne csapkodva gesztikulálj. Gyakorold otthon a mozdulatokat, például helyezd összekulcsolva az asztalra a kezeid, és beszédkor nyisd ki őket és úgy gesztikulálj. Mindkét talpad a földön legyen, maximum egyik térded helyezd a másikra, ha pozíciót szeretnél váltani. Beszéd közben figyeld a másik ember arcát, olvass a tekintetéből.

Légy fókuszált! Ne csapongj, nem kell elsőre az egész életed elmesélni. Válaszaid arra irányuljanak, hogy megmutasd, milyen képességeid vannak, amik előmozdíthatják a cég fejlődését. Ehhez már otthon készülj fel az alábbiakkal. Először is, ismerd meg a cég történetét. Mióta vannak a piacon, pontosan mivel foglalkoznak, mi a specialitásuk. Az álláshirdetés szövegében emeld ki azokat a tulajdonságokat, amikkel azonosulni tudsz. Gondold végig, miért érzed azt, hogy ezt a hirdetést neked adták fel.

Az állásinterjún beszélj a korábbi munkatapasztalataidról, és közben röviden emelj ki olyan konkrét történeteket, amik alátámasztják a megfelelő kompetenciáidat. Minden kérdésre próbáljunk személyes választ adni. Általános tapasztalat, hogy a munkáltató nem csupán egy megfelelő tudással rendelkező embert keres, hanem a csapatába egy odaillő embert. Ha a veled szemben ülő úgy érzi, hamar megtaláljátok a közös hangot, szimpatikus vagy neki, akkor többre értékel akkor is, ha esetleg egy-egy részterületen hiányosak a tapasztalataid.

Ne rejtsd véka alá, ha nincs meg minden tudásod, vagy kompetenciád. Ha rákérdeznek egy részterületre, indokold meg, miért nincs abban gyakorlatod. Például elmondhatod, ha fiatal vagy, és az előző munkahelyeden még nem találkoztál olyan feladattal, ami ezt a területet erősítette volna. Indok az is, ha eddig más irányba specializáltad magad. Azonban minden esetben jegyezd meg, hogy gyorsan tanulsz és szereted az új kihívásokat, így, ha az első napokban, a feladatkiosztások alatt ismertetik veled ezt a területet, biztos vagy benne, hogy ebben is hamarosan otthonosan fogsz mozogni.

Gondold át előre, mit válaszolsz arra a kérdésre, miért szeretnél ennél a cégnél dolgozni. Ne adj sablon választ, például ne mondd azt, hogy a több fizetés vagy a munkahely közelsége vonz, esetleg nem jöttél ki a kollégákkal, és természetesen azt se válaszold, hogy mindegy hova, csak vegyenek már fel, mert fél éve keresel állást. Mondd azt, hogy a régi munkahelyeden nem érezted azt, hogy szakmailag megbecsülnek és támogatják a fejlődésed, ezért új kihívásokat keresel. Sose szidd az előző munkahelyed, akkor se, ha torkig vagy velük, vagy épp a konkurenciához pályázol. Azt hangsúlyozd, hogy sok tapasztalatra tettél szert, de már új lehetőségeket keresel.

Ha szülés után térnél vissza a munkaerőpiacra, magadtól nem vagy köteles a családról beszélni, és ne is akarj róluk sokat beszélni. Ha rákérdeznek, mondd el, hogy eddig otthon voltál, de GYES alatt is nyomon követted a szakma fejlődését, például tisztában vagy az aktuális jogszabályi környezettel, így nem érzed azt, hogy nehézséget okozna a munkaerőpiacra való visszatérés.

Ne csak válaszolj, kérdezz is! Érdeklődj a pontos munkakörről, a speciális feladatokról, a megszokott munkamegosztásról. Hány felettesed lesz, kinek kell jelenteni.

Ha szóba jön a fizetés kérdése, ne adj meg konkrét összeget, mennyit szeretnél kapni. Határozz meg egy minimum bért, ami alá nem mennél, és egy “-tól-ig” határt mondj. Először kérdezz vissza: bejelentett állásról beszélünk, alkalmazotti státusz lesz vagy számlás? Bruttó vagy nettó összegről beszélünk? Jár-e cafetéria, vagy bármiféle kedvezmény? Ezután mondhatod, hogy például azt szeretnéd, ha nettó 200-250 forintot hazavihetnél havonta. Érdemes hozzátenni, hogy az összeg természetesen a kondíciók függvénye is. Ha erre az a válasz, hogy kevesebbre gondolt a cég, mondhatod, hogy ezt átgondolod a konkrét ajánlat függvényében, vagy pedig azt, hogy mivel nagyon érdekel az új munkakör, indulásképpen hajlasz a kompromisszumra. Ez esetben jelezheted azt is, hogy ha kölcsönösen beváltok egymásnak, akkor újra tárgyalnád a fizetés kérdését.

Távozóban, különösen, ha átmész az irodai helyiségen, megjegyezheted, milyen barátságos itt a légkör vagy mennyire tetszik az iroda elrendezése. Így jelzed, hogy szívesen dolgoznál itt. Kérdezz rá, körülbelül mikor várhatsz visszajelzést a cégtől. Ha nem értesítenek, egy-két hét elmúltával érdeklődhetsz, sikerült-e dönteni a pozícióról. Így jelezheted, hogy téged továbbra is érdekel az állás.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!