Élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási és megfizetési kötelezettség május 31-én esedékes

Már áfa-regisztrált külföldi adóalanyokra is kiszabható az akár 500 millió forintos mulasztási bírság

élelmiszerlánc

A májusi teendők között ne feledkezzünk meg az úgynevezett élelmiszerlánc-felügyeleti díjról sem, hiszen az erről szóló bevallás is május 31-ig esedékes. A díjat július 31-ig és a következő év január 31-ig kell megfizetni két egyenlő részletben. Érdekesség, hogy egy jogszabályi változás következtében 2018-ra vonatkozóan már az úgynevezett áfa-regisztrált adóalanyok is kötelezettek a díj megfizetésére.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részére kell megfizetni, a pontos szabályokat pedig az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szabályozza. Jelen cikk egy 2017. VI. 16-tól hatályos jogszabályváltozással foglalkozik, miszerint:
„Felügyeleti díj bevallására és megfizetésére kötelezettnek minősül a (3) bekezdésben foglaltak szerint az, aki nem magyarországi illetékességű, de Magyarország területén a (2) bekezdés szerinti tevékenységet végez és a 38/B. § szerinti FELIR-azonosítóval rendelkezik, továbbá az állami adóhatóságnál regisztrált általános forgalmi adóalanynak minősül.” (2008. évi XLVI. törvény 47/B. § (4a) bekezdés).

Az olyan külföldi társaságoknak, akik Magyarországon többek között élelmiszeripari termékekkel, állatokkal, takarmánnyal, vetőmaggal, állati eredetű melléktermékekkel kereskednek (élelmiszerek termelésének, feldolgozásának vagy forgalmazásának bármely szakaszával összefüggő tevékenységet folytatnak), de Magyarországon letelepedésre nem kötelezettek, mindezidáig nem kellett élelmiszerlánc felügyeleti díjat fizetniük. Az új jogszabályi rendelkezéssel a jogalkotó kiszélesítette a kötelezettek körét, így már az áfa regisztrált adóalanyoknak is kell fizetniük felügyeleti díjat.

Az úgynevezett FELIR (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer) azonosító több gazdálkodó számára is az EKÁER kapcsán lehet ismerős, hiszen korábban az adóhatóság EKÁER rendszere össze volt kötve a NÉBIH FELIR rendszerével és nem lehetett EKÁER számot igényelni FELIR azonosító nélkül, amennyiben FELIR köteles termék volt a bejelentés tárgya. Később a gazdálkodó szervezeteket egy úgynevezett technikai FELIR számot igényeltek és ezt követően már akadálymentes volt számukra az EKÁER bejelentés. Valószínűsíthetően a meggyarapodott technikai FELIR számok nyitották fel a hatóság szemét, azaz innen jött az ötlet a rendelkezés kiterjesztéséhez.

Mindez több szempontból is érdekes, hiszen sokak számára nem ismert, hogy egyáltalán FELIR köteles tevékenységet végeznek vagy esetlegesen FELIR köteles termékekkel kereskednek. A jogszabályt megvizsgálva a díj megfizetésére kötelezett az a természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeti, aki:

 1. „az élelmiszer-termelési, tenyésztési, kísérleti célból tartott állatokat forgalomba hozza,
 2. élelmiszer-, takarmány-termelési célból termesztett növényt, vetőmagot, növényi terméket, illetve az e törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerinti szaporító és ültetési anyagot, forgalomba hozza,
 3. a 35. § szerint nyilvántartott vagy engedélyezett élelmiszer-vállalkozás,
 4. a 35. és 36. § szerint nyilvántartott vagy engedélyezett takarmány-vállalkozás,
 5. állatgyógyászati készítményt, állatgyógyászati terméket állít elő vagy forgalomba hozza,
 6. engedélyköteles terméket, illetve EK-műtrágyát állít elő vagy forgalomba hoz,
 7. állati eredetű melléktermék kezelését, felhasználását, további feldolgozását, szállítását végzi vagy az ezekből származó terméket forgalomba hozza,
 8. élő állat szállítást végző vállalkozást, továbbá élőállat-szállító járművek mosását és fertőtlenítését végző helyet, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott elkülönítőt (karantént), állatrakodót, gyűjtőállomást, kereskedői telepet, etető-itató állomást, pihentető állomást, állatvásárt üzemeltet,
 9. szaporítóanyag előállítást és tárolást végez,
 10. e törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerint nyilvántartott vagy engedélyezett laboratóriumot üzemeltet,
 11. az állatok jelölésére szolgáló eszközt forgalomba hoz.

A teljes körű lista a következő linkeken érhető el: http://portal.nebih.gov.hu/teaor-szamok-listaja, valamint http://portal.nebih.gov.hu/felir-vamtarifa-adatok.

A másik érdekesség, hogy ugyan a díj mértéke alacsonynak tűnhet, hiszen a jogszabályban rögzített tevékenységekből származó előző naptári évi értékesítési nettó árbevételének 0,1%-a, azonban a kalkulációba beleértendő mind a belföldi, mind az export értékesítésekből realizált árbevétel is.

A felügyeleti díj alapja az előző naptári évi, díjköteles tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétel. Eszerint a 2018-as bevallásban a díj alapja a 2017-es naptári év árbevétel, nincs tehát átmeneti rendelkezés az áfa regisztrált adóalany részére sem. Elvileg náluk is a teljes 2017. évi árbevételre vonatkozóan merül fel a kötelezettség, bár ez kétségtelenül felveti a visszamenőleges hatályú jogalkotás kérdését is.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a NÉBIH részére az adóhatóság felé már benyújtott meghatalmazás (EGYKE) nem érvényes, mielőtt tehát előkészítenénk és beadnánk a szükséges bevallást mindenképpen szükséges egy külön meghatalmazási procedúrát is teljesíteni.

A NÉBIH álláspontja szerint egyébiránt „forgalmazás” alatt értékesítést kell érteni, így az élelmiszerlánc minden „köztes” (tehát a gyártó és a végső felhasználó közötti) tagjára vonatkozóan fennáll a felügyeleti díj bevallás készítési és fizetési kötelezettség. Kérdésként merülhet fel, hogy ez vajon mennyire van összhangban az EU-s rendelkezésekkel.

A bevallási- vagy fizetési kötelezettség elmulasztása vagy késedelme esetén a hatóság legkevesebb tízezer forint bírságot szab ki. Szélsőséges esetben – amennyiben azt a mulasztás súlya és összes körülménye azt indokolja, a bírság összege akár 500 millió forintig is terjedhet. A bírság kiszabásánál abszolút korlátot jelent azonban a megelőző üzleti évi felügyeleti díj alapját képező nettó árbevétel tíz százaléka.

* * *

Konferencianaptár 2018 – Nehogy lemaradj! Írd be soron következő konferenciáink dátumait naptáradba és élj speciális kedvezményeinkkel!

Amennyiben érdeklődsz a számvitelt és az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén. A hagyományos kétnapos továbbképzésre itt jelentkezhetsz! >> Jelentkezem

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM