Adótükör: NAV

Beszéljünk tabuk nélkül az adórendszer továbbfejlesztéséről!

adótükör

A 2018. évi Nemzetközi Adókonferencián arra vállalkozunk, hogy tabuk nélkül beszéljünk az adórendszer továbbfejlesztéséről! Következő témánk: SZJA, TAO, ÁFA, ART, AIR.

A konferencia fő célja, hogy helyzetelemzést követően megoldási alternatívát kínáljon az egyes adónemek továbbfejlesztéséhez. A konferencián a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közötti együttműködés során a NAV a diagnosztikában, a MOKLASZ a terápiában vállalt meghatározó szerepet.

A diagnosztikához fontosak azok az adatok, információk, amelyekkel az adóhatóság rendelkezik, különösen az adatszolgáltatások (belföldi-külföldi), az ellenőrzési tapasztalatok, valamint az ügyfélszolgálati megkeresések alapján.

A NAV-val való több mint egy évtizedes kiváló együttműködésünknek köszönhetően az érintett adónemekben speciális ismeretekkel rendelkező NAV munkatársakat kértünk fel az egyes adónemek izgalmas kérdéseinek adóhatósági szempontú bemutatására.

A konferencia résztvevői így első kézből kaphatnak információt a személyi jövedelemadó (Dr. Asztalos Zsuzsa, osztályvezető), a társasági és osztalékadó (Dr. Németh Nóra, osztályvezető), az általános forgalmi adó (Dr. Funtek Zsolt, főosztályvezető-helyettes) gyakorlati alkalmazása során az adózók, adótanácsadók által feltett leggyakoribb, illetve legizgalmasabb kérdésekről és az azokra adott autentikus válaszokról. Reményeink szerint ez a blokk sok olyan kérdésünkre is választ ad, amelyet eddig még nem tettünk fel, vagy amelyek még fel sem merültek bennünk. Így lehetőséget kapunk a saját értelmezésünk megerősítésére vagy az önellenőrzésre. Különösen izgalmasnak ígérkeznek az áfa kulcsok csökkentésével, vagy a kriptovaluták szabályozásával foglalkozó blokkok, de jól hasznosíthatóak lesznek a társasági adó kedvezmények érvényesítésének, a de minimis és csoportmentességek alkalmazásához kapcsolódó tapasztalatok is.

Különösen érdekesnek ígérkezik a TÜKÖRKÉP, amikor Magyarországon először egy okleveles adószakértő és a NAV kiválasztott szakembere mondja el párhuzamosan egy-egy eljárási (új Art., Air.) kérdéshez kapcsolódóan álláspontját. Olyan területek kerülnek megvitatásra, mint például egyes alapelvek értelmezése, az objektív ellenőrzési határidő objektivitása, az egyenlő elbánás és a kiértesítés, a diszkrimináció víziója a feltételes adómegállapításnál, az adóhatóság tájékoztatási kötelezettsége, a képviseleti szabályozás anomáliái, az adóelőny értelmezése.

* * *

Ha kíváncsi vagy a részletekre is, esetleg lennének javaslataid, hasznosítható tapasztalataid akkor most aktív résztvevője lehetsz a változásoknak, vagy ha csak elsőként szeretnél hozzájutni az információkhoz, akkor jelentkezz a 2018. június 7-8-án megrendezésre kerülő XII. Nemzetközi Adókonferenciára, melynek központi témája az Adópolitikai alternatívák.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!