A tökéletes önéletrajz

Fókuszálj a karriercélodra!

önéletrajz

Az első lépés, amit sikeresen teljesítened kell, ha egy állást el szeretnél nyerni, hogy az önéletrajz felkeltse a HR-es érdeklődését. Adunk néhány tippet, mire fókuszálj!

Ne írj kisregényt, mert úgysem olvassák el! Egy A/4-es papír egyik oldalára – hosszú karrierív esetén mindkét oldalára – gyűjtsd össze, amit mindenképpen tudni kell rólad. Nem kell kerek mondatokban fogalmazni, röviden, pontokba szedve, áttekinthető módon vázold fel a karrierívedet.

Gondolj bele, hogy egy HR-es van, hogy több száz önéletrajzot is át kell, hogy nézzen rövid idő alatt. Egy-egy CV-re 10-30 másodperc jut körülbelül. Ennyi idő alatt kell átütnöd az ingerküszöbét.

Fókuszálj a karriercélodra! Miért szeretnéd ezt az állást elnyerni? Mik azok a készségek, amik alkalmassá tesznek az állás betöltésére? Készségeidet ne pontokba szedve írd le (jó csapatjátékos, nagy teherbírású, önálló munkavégzésre képes), mert az nem eléggé meggyőző, hiszen szinte mindenki ugyanezt írja, hanem az eddig elért eredményeidet gyűjtsd össze oly módon, hogy azok alátámasszák, rendelkezel az állás betöltéséhez szükséges kvalitásokkal.

A CV nyelvezete legyen hivatalos, szakmai, de nem túlzó, ne tömd tele idegen szavakkal.

Ne térj ki a hobbidra, családi állapotodra, ezek első körben teljesen mellékes szempontok szakmai szempontból.

Tudd, hogy egyáltalán nem követelmény, hogy fényképet is csatolj magadról, csak, ha ez a kiírásban is szerepel. Ha viszont beraksz magadról egy képet, akkor az legyen jó minőségű és diszkrét. Ne a tükörben fotózd magad és a szelfit is felejtsd el, mert az előlapi mobilkamera sokkal gyengébb minőségű. A ruházatod legyen elegáns, a háttér semleges. Ne legyen rajtad napszemüveg. Mosolyogni szabad, de ne nevess a fotón. Tipikus igazolványkép legyen, fej, nyak, vállak látszódjanak csak. Ne tegyél be régi fotót, ahol egészen más a hajszíned és a frizurád.

Amennyiben a hirdetés leírásában szerepel, hogy jelöld meg bérigényedet, ne felejtsd el!

Felülre tüntesd fel a neved, elérhetőséged (emailcím, telefonszám). Csak magán e-mail címet adj meg, ne cégeset, és figyelj arra, hogy a név ne legyen vicces, mint például mokuska@ vagy nagymacko@. Inkább létesíts egy új e-mailcímet az álláskeresés idejére valamelyik ingyenes szolgáltatónál.

Ha olyan munkahelyed is volt, ami a mostani szempontjából irreleváns, például egy évig egy butikban voltál eladó, azt nyugodtan hagyd ki a felsorolásból. Mindig csak évben add meg, mettől meddig dolgoztál egy helyen, a hónap, napot ne részletezd.

Írd le a pozíciót, és röviden, hogy mi volt a feladatod, milyen tapasztalatokat szereztél az adott munkahelyen.

Ha volt egy rés, szünet a karrieredben, átmenetileg munkanélküli voltál vagy gyesen voltál, arra ne térj ki. Ha babáztál és volt munkahelyed, akkor nyugodtan leírhatod, papíron meddig dolgoztál ott, nem kell tudni, hogy közben abból a 6-ból 4 év gyerekneveléssel telt. Ha egy ideig nem dolgoztál, igyekezz áthidalni azt az időszakot például úgy, hogy leírod, közben nyelvet tanultál, tovább tanultál, külföldön voltál vagy önkéntes munkát végeztél.

Hívd fel magadra valamivel a figyelmet! Ilyen például az önkéntes munka, vagy ha egy évig a Kajmán-szigeteken voltál könyvelő. Mindig az igazat írd, mert ezekre rá fognak kérdezni egy személyes elbeszélgetésen.

A CV-det egy megfelelően megfogalmazott motivációs levél kíséretében, nem szerkeszthető (PDF) fájlként küldd el, amiben röviden leírod, miért szeretnél az adott cégnél dolgozni.

Ha az önéletrajzod alapján behívnak egy személyes találkozóra, az már fél siker.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM