Sorra buknak a könyvelő tanoncok

Van megoldás!

A szakmai vizsgák éves országos átlageredményei alapján a könyvelői képzéseken sorra buknak a tanulók. Szeptembertől mobil applikáció és távoktatási tananyag segíthet, hogy görbüljön a jegy.

A Pest Megyei Kormányhivatal oldalán már olvashatóak az országos képzési jegyzékben szereplő szakmák 2016. évi átlagos vizsgaeredményei. Ezek alapján az egyik legrosszabb vizsgasikerességet mutató szakma a könyvelőké. A 2016-os adatok alapján a szakma alapozó képesítése, a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés vizsgáinak átlageredménye 2,25 volt. A vállalkozási mérlegképes könyvelők 2,23 eredménye alig marad alul az IFRS mérlegképes könyvelők 2,34 „vizsgasikerességi” átlagától.

„A magas bukási arány következtében a képzők elsősorban a szakmai vizsgára próbálják felkészíteni a mérlegképes könyvelő hallgatókat, nem a szakmára.” – mondta Dr. Sallai Csilla a Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának elnöke. „Így, a frissen végzett könyvelőt nem is tudjuk egyből a gép elé ültetni, hiszen – akármilyen hihetetlen – de a könyvelői képzésnek nem kötelező része a gépi könyvelés. Persze vannak gyakorlati különórák a jobb képzőknél, de ezzel csak kevesen élnek a tanulók közül, örülnek, ha a szakmai vizsgán átmennek.”

Általában a képzőkre hárítják a felelősséget a vizsgázók a sikertelenség miatt, pedig az országosan gyenge vizsgasikeresség azt mutatja, hogy nem náluk van a gond. Az iskolai rendszer egy képzési éve nem elegendő megtanulni ezt a szakmát, amit a sikeresen vizsgázók alacsony aránya (29%) is mutat. A felnőttképzési tanfolyamokon ugyan jobbak az eredmények, azonban még ott is csak a vizsgázók kisebbik részének sikerül bizonyítványt szerezni (44%).

„A könyvelői szakma szépsége egyben a nehézsége is: az összefüggések megértése mellett komoly ismeretanyagot is el kell sajátítaniuk a könyvelő tanoncoknak.” – mondta Herich Roland, a pénzügy-számvitel területre specializálódott PENTA UNIÓ Zrt. vezérigazgató-helyettese. „Az ismert helyzet javítása érdekében idén két komoly fejlesztéssel szeretnénk segíteni a tanulókat. A „Könyvelő kAPPtár” nevű mobil applikáció matematika és statisztika tesztjei segítenek eldönteni, hogy egyáltalán rendelkezik-e a képzés megkezdéséhez szükséges alapokkal a résztvevő. A számviteli feladatsorok pedig egyedülálló tanuló/gyakorló eszközt adnak a vizsgafelkészülésre a legnehezebb és egyben a legfontosabb tárgy tekintetében. A másik újdonság az október elején induló távoktatásos mérlegképes könyvelő képzések, amely az első és egyetlen Magyarországon. A szelektált oktatói gárda által összeállított elektronikus tanuló rendszer bárhonnan és bárki számára elérhető az országban egy hagyományos könyvelő tanfolyam áráért. Kényelmesen, otthonról, akár egy tantermi képzés mellett is elvégezhető: sok idő és pótvizsgadíj spórolható meg ezzel a közérthető és modern tananyaggal.”

Nem könnyű a könyvelői szakma, azonban egy nélkülözhetetlen munkakört lehet vele betölteni. Érdemes tehát belekezdeni, amihez összegyűjtöttünk néhány hasznos linket:

Távoktatásos könyvelő képzés >> Vállalkozási mérlegképes könyvelő távoktatás

„Könyvelő Kapptár” mobilapplikáció>> Androidra és iOS-re

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM