Egy-egy pörgős napon akár annyira felhalmozódhat a munka, hogy ebédelni sincs időd rendesen. Ilyenkor jó, ha van nálad pár olyan…
Nyári finomságok
A mi kedvenceink
Jellemzően augusztusban megy a legtöbb ember nyaralni. Ilyenkor van több a legtöbb nap kánikula a hónapban, így jól esik a különféle gyümölcsös frissítő, étel és nyalánkság.
A melegben még jobban oda kell figyelni a folyadékpótlásra. Egyéntől függően napi 2-3 litert kellene meginni, aminek a döntő része szénsavas ásványvíz kellene, hogy legyen. Ha viszont sok már a jóból, azaz a vízből, esetleg a natúr vízben maximum csak úszkálni szeretsz, akkor próbálj ki valamilyen gyümölcsös finomságot.
Minden ízlés dolga, kísérletezz bátran! Ha inkább jégkására vágysz, akkor törd össze apróra a jeget turmixgéppel, majd öntsd bele a gyümölcslét. Ha a sok gyümölcs mellé csak kevés vizet használsz, akkor gyümölcskását kapsz, több vízzel pedig limonádé készül.
Augusztusban jöhet minden, ami dinnye alapú! Akár a görögdinnyéből, akár a sárgadinnyéből isteni shake, limonádé vagy jégkása készülhet. A bogyós gyümölcsöket, például az epret, málnát vagy a szedret érdemes citrommal megbolondítani, ha pedig igazi hűsítőre vágyunk, akkor a citrusféléket érdemes kombinálni. Ezt bolondítjuk meg friss mentával, isteni lesz!
Nyáron többnyire előkerülnek a könnyű ételek. Ebédre például kiváló választás egy tál gyümölcsleves. Laktató, ha pudingporból készítjük. A választott gyümölcsöt megmossuk, annyi vizet töltünk rá, hogy ellepje a lábasban és ízlés szerint befűszerezzük, majd felfőzzük. Egy zacskó pudingport hideg tejjel kikeverünk, majd hozzáadjuk a meleg gyümölcsös léhez. Felforraljuk, és addig keverjük, míg kicsit besűrűsödik, majd lehűtve tálaljuk. A barackhoz, sárgadinnyéhez például vaníliás, míg a cseresznyéhez puncs ízű pudingpor illik. Sűrűbb, laktatóbb, mint a hagyományos gyümölcsleves.
Akár grillpartira, akár hétvégi vacsorára kiváló fogás a barackos csirke nyárson. Vágjuk kockákra a csirkét. Pácoljuk be, például olívaolajban keverjünk össze mézet és citromot, és ebben forgassuk meg a húst. Legalább egy órát pihentessük, közben vágjuk fel a barackokat (használhatunk őszibarackot vagy nektarint is). A gyümölcs gerezdeket és a húskockákat váltva húzzuk fel a nyársra, majd grillen süssük ki.
Egy finom ebéd végén vagy uzsonna gyanánt jöjjön egy finom desszert! De kinek van ideje és ereje sütni a melegben? Készítsünk inkább egy finom gyümölcsös pohárkrémet! A legjobb, ha alapként görög joghurtot használunk, de jó választás a mascarpone, de akár a puding is. A krémet szinte bármivel ízesíthetjük, lekvárral, szörppel, gyümölcsvelővel, kávéval, csokoládéval. Ha csokiforgácsokat is tennénk bele, akkor a csokit reszeljük le, majd tegyük előbb a mélyhűtőbe, és csak utána keverjük a krémbe, így nem olvad fel benne.
A krémet rétegezzük tejszínnel, gyümölccsel, tehetünk bele babapiskótát vagy tört kekszet, müzlit. A pohárkrémet ezután tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Neked melyik a kedvenc nyári finomságod? ?
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás