Könnyű nyári viseletek

Irodában és ügyféltalálkozón

Ha nincs előírt dress code, akkor is vannak bizonyos öltözködési szabályok, amelyeket be kell tartania azoknak az embereknek, akik ügyféllel foglalkoznak nap mint nap. Erről lesz most szó.

Különösen nyáron okozhat gondot a dress code betartása, amikor kánikulában leginkább csak egy spagettipántos felsőt és egy shortot viselnének a hölgyek, pólót és shortot az urak. Azonban ez nem a megfelelő irodai öltözet sajnos.

Ha az irodában nincs dress code, azokon a napokon, amikor senki sem fogad ügyfelet, szinte bármit lehet viselni, ami a ki nem mondott helyi szabályokba belefér. Van, ahol engedett például a flip-flop viselése is munkában. Ha nem mi, hanem kollégánk vár vendéget, akkor is már fel kell öltözni rendesen, mert helytelen öltözékünkkel a cégimázst romboljuk. Gondoljunk csak bele, mi történik, ha az egyik kolléga épp egy norvég cégvezetővel tárgyal, mikor a másik munkatárs keresztülmegy az irodán egy atlétatrikóban és strandpapucsban… Ugyanez igaz akkor is, ha nyitvatartási időben bármelyik ügyfél bejelentkezés nélkül betérhet hozzánk.

Ha számunkra kényelmes, igyekezzünk olyan ruhadarabokat választani, ami egy váratlan ügyféltalálkozón is megállja a helyét. Hölgyeknek ilyen lehet egy térdig érő lenruha, uraknak egy könnyű, vászon vagy len hosszú nadrág egy rövid ujjú pamutinggel, vagy egy sportos, galléros pólóval.

A business dress code általánosságban azt mondja ki, hogy az urak számára kötelező a hosszú nadrág és a vállakat takaró felsőrész. Hölgyeknél a ruha vagy a szoknya lehetőleg térdközépig érjen, de egy csinos hölgyön jól áll az épp térd fölé érő szoknya is. A minit azonban munkahelyi környezetben kerülni kell, akkor is, ha modell alkatú hölgy viseli.

Megfelelő öltözék a hölgyek számára a capri, a 3/4-es vagy a 7/8-os nadrág. Kerüljük a sportos szabásokat, inkább egy elegáns len vagy vászonnadrágot válasszunk, ne feltétlenül farmert. Kerüljük a spagettipántos felsőrészeket is és az ujjatlanokat, inkább egy vállakat takaró ruhát vagy felsőt válasszunk, de jó megoldás a fodrokkal rendelkező, nagyobb kivágású, de bőrt takaró felső is.

Nyáron minden anyag jöhet, ami könnyű: a selyem, a muszlin, a len, a pamut. Kerüljük a kevert szálas és a műanyag vagy nejlon ruhákat, mert azokba garantáltan beleizzad mindenki.

Nyáron tudni kell igazodni a hőmérséklet különbségekhez is. Kint tombol a kánikula, az irodában ezerrel megy a légkondi. Az sem túl kellemes, ha egy tárgyalópartnerhez betérve szembesülünk azzal, hogy a másik cégnél a 20 fok körüli hőmérséklet az elfogadott, amiben mi egy pillanat alatt megfázunk a vékony ruhánkban. Ilyenkor jól jön, ha az irodában vagy a kocsiban tartunk egy blézert, egy könnyű zakót, amit ilyenkor a vállunkra teríthetünk.

Nyáron amúgy is minden irodában érdemes egy szekrényt működtetni az úgynevezett váltóruháknak. Így a férfiak is dolgozhatnak shortban, a hölgyek egy lengébb felsőben, és ha a szükség úgy hozza, van mihez nyúlni, egy pillanat alatt mindenki átöltözhet business-ruhába, férfiak hosszú nadrágba, hölgyek pedig felkaphatnak magukra egy blézert vagy short helyett egy szoknyát adott esetben.

Nálatok okozott már kellemetlenséget, hogy valaki nem megfelelően volt felöltözve? Mesélj nekünk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM