Nonprofit aktualitások

Amit az 1%-ról, illetve egy jó létesítő okiratról tudni érdemes

A nonprofit szektor életében jelenleg kiemelt szerep jut a NAV 1%-os igényléssel és folyósítással kapcsolatos néhány dolognak, melyek közül könyvelési-, adótanácsadói szempontból az alábbiakat szeretném kiemelni.

A NAV 1%-ból, aki a 13KOZ nyomtatványon tartalékolt összeget jelentetett meg, annak ezt az idén december 31-ig el kell költenie, éppen ezért az ilyen tételekkel rendelkező ügyfeleket célszerű erről tájékoztatni.

Azon civil szervezetek, akik korábban nem voltak jogosultak az 1% fogadására vagy bármilyen okból nem kérték azt, 2015. szeptember végéig az aktuális EGYREG nyomtatványon kezdeményezhetik majd a 2016-os rendelkezési-, és az azt követő évekre a nyilvántartásba vételt. Azon szervezetek, akik korábban már bekerültek az adatbázisba (kérték a felvételüket, vagy az előző években is részesültek kiutalásban, és a feltételek továbbra is fennállnak), nincs egyéb kötelezettségük, a tavalyi regisztrációjuk a következő évekre is automatikusan érvényes marad. Ez utóbbi esetben arra kell figyelni, hogy ha bármilyen változás áll be a szervezet életében, ami ezt a területet is érinti, akkor azt az aktuális EGYREG nyomtatványon a hatóság tudomására kell hozni.

A nonprofit szervezetek életében is fontos határidő lehet a 2016. március 15-e, hiszen az alapszabályukat, alapító okiratukat az új Ptk. és annak átmeneti rendelkezései, a Ptké. alapján felül kell vizsgálniuk, és az új szabályok alá kell helyezkedniük. Nem vonatkozik ez a rendelkezés a már új Ptk. hatálya alatt létrejött szervezetekre, és azon szervezetekre, akiknek ez idő alatt bármilyen okból módosítást kellett végrehajtani az alapító okiratán, alapszabályán. Természetesen ez okból kifolyólag az alapító okirat, alapszabály más részei is módosíthatóak egyúttal. Gondolok itt olyan körülményekre, hogy pl. régi tisztségviselők törlése, újak kinevezése, székhely áthelyezés, stb., de a tevékenységek körének karbantartására is.

A jó alapító okirat szabályozza, hogy mit nyújt a szervezet, kinek nyújtja, esetleg hogyan nyújtja “szolgáltatásait”. Az itt felsoroltak lesznek a szervezet ún. cél szerinti tevékenységei, mely a társasági adó megítélése, és maga a civil létforma fenntartása szempontjából is nagyon fontos kérdés. Javaslom külön megemlíteni, hogy a szervezet végezhet-e vállalkozási tevékenységet. Amikor az alapszabály, alapító okirat módosításába belefognak, célszerű végiggondolni, hogy az elmúlt pár évben mi okozott gondot a szervezet életében. Hiszem és vallom, hogy jó alapító okirat csak a szervezet és könyvelője, esetleg a megbízott ügyvéd hatékony együttműködésével jöhet létre.

Amennyiben az alapszabály, alapító okirat módosításból más hatóságnál is módosítandó adat keletkezik, ne felejtsük el azokat a többi hatóság nyilvántartásán átvezetni, pl. NAV törzsadatok, helyi adóhatóság törzsadatai, esetleg érintettség esetén Magyar Államkincstár, stb. Az alapszabály, alapító okirat módosítás jó ok lehet egy törzsadat egyeztetésre is, nagyon sok szervezetnél tapasztalom, hogy nem a valós, vagy nem csak a valós adatok látszanak pl. a NAV rendszerében.

Kérem, fordítsanak figyelmet arra, hogy a szervezet tevékenységi köre is be legyen jelentve a NAV-hoz, a valós vezető adatai szerepeljenek, stb. A tevékenységi kör más jogszabályok, pl. ÁFA törvény helyes alkalmazása esetében kulcskérdés lehet.

A nyári Számviteli törvény változások egy része érinti az 1% elszámolására vonatkozó szabályrendszert is, így a fentieken túl többek között erről is szót ejtünk a szeptember 28-i nonprofit konferencián, ahol szó lesz továbbá a tipikus és atipikus foglalkoztatási formákról és szabályairól, a számviteli rendszerről, és természetesen nem maradhat el az adózás kérdésköre sem. Előadásomra szeretettel várom a téma iránt érdeklődőket, cégvezetőket, gazdasági szakembereket.

Legyél Te is vállalkozásod vagy ügyfeled nonprofit specialistája!

Jelentkezz szeptember 21-ig kedvezményesen a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében A civil (nonprofit) szervezetek gazdálkodása, számvitele és adózása címmel 2015. szeptember 28-án megrendezésre kerülő előadásomra, ahol személyesen megvitathatjuk felmerülő kérdéseid!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!