Minden, amit a KATA-ról tudni kell! – 2. rész

Milyen kötelezettségei vannak a KATA-soknak?

Az előző cikkemben már felsoroltam ki is választhatja a KATA adózási formát.

Az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos előírásokkal általában tisztában vagyunk, hiszen ott maga az egyéni vállalkozó az, aki a KATA hatálya alá tartozik. Ha van alkalmazottja, az munkaviszony keretében van foglalkoztatva.

Nem ilyen egyszerű ez a vállalkozások tekintetében.

Néhány előírás a vállalkozások KATA alá tartozásnak kötelezettségei közül:

  • azok a tagok, akik személyes közreműködésre kötelezettek, kizárólag kisadózóként lehet bejelenteni.
  • kisadózó betéti társaság és közkereseti társaság esetében a társaság kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszonyban működhet közre.
  • minden olyan vállalkozásnak, amely a kisadózó vállalkozások tételes adóját választja, legalább egy főt kisadózóként be kell jelentenie.

Természetesen itt is nyilatkozni kell, hogy a bejelentett kisadózó fő-, vagy mellékállású kisadózónak minősül-e.

Mekkora összeg a kisadózó vállalkozások tételes adója?

A főállásúnak minősülő kisadózó, illetve kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50.000 Ft tételes adót fizet. Itt választható a magasabb összegű tételes adó is, melynek összege 75.000 Ft.

A főállásúnak nem minősülő kisadózó, illetve kiadózó vállalkozás a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25.000 Ft tételes adót köteles fizetni.

Azt, hogy melyik tételes adó, milyen összegű ellátásra jogosít, azt a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó konferencia keretében végigelemezzük. Összehasonlítjuk a különböző ellátási jogosultságokat.

A legkedvezőbb változás 2019.01.01-től!

2019.01.01-jétől 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedett az alanyi adómentesség határa.

Ez azt jelenti a KATA alanyok esetében, hogy évi 12 millió forintos bevételi határig nem kell áfát felszámítaniuk és fizetniük, amennyiben az alanyi adómentességet választotta. Mindebből pedig az következik, hogy áfa bevallást sem kell benyújtaniuk.

Milyen kivételek vannak ez alól? Ezt a konferencia keretében együtt végigvesszük.

Ami nagyon fontos még, hogy ha a kisadózó nettó bevétele meghaladja a 12 millió forintot, akkor az e feletti, általános forgalmi adót nem tartalmazó rész után  40%-os adót kell fizetnie.

Tudni kell, hogy ezzel még nem esik ki az adóalany a KATA hatálya alól, csak erre a részre magasabb összegű az adó, maga a vállalkozó még maradhat kisadózó.

Sokszor megkérdezik, hogy a KATA adóalanynak kell e könyvelő? Erre a kérdésre is megkeressük a választ, érvelünk mellette és ellene…

* * *

Figyeld további cikkeinket és vegyél részt a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2019. február 28-ánMinden amit KATA-ról tudni kell” címmel tartandó előadásomon, ahol személyesen válaszolok a felmerülő kérdéseidre. Jelentkezz most még kedvezményesen!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!