Milyen asztalon dolgozzunk?

Most a tökéletes irodai asztal paramétereit járjuk körbe

Az irodai bútorzat általában a célszerűséget szolgálja, így egyszerű, egységes asztalokkal és székekkel találkozunk. Azonban mindenkinek más a megfelelő, így fontos, hogy a választott darab valamennyi kolléga igényét kielégítse. Most a tökéletes irodai asztal paramétereit járjuk körbe.

Az asztal méretét meghatározza, hogy egy szobában hány darabot kell elhelyezni. Annyi helyre van szükség, hogy kényelmesen lehessen közöttük közlekedni, körbejárni, és elférjen rajta vagy benne minden szükséges holmi.

Az íróasztalok átlagos magassága 72-76 cm, írófelületük általában 120-180 x 60-80 cm.

A jó íróasztallal szemben alapvető követelmény, hogy használója kényelmesen hozzá tudjon ülni, ne nyomja a lábát a fiók, és ha számítógépen dolgozik, a billentyűzet mellett, előtt kényelmesen elférjen az asztalon mindkét karja, megfelelően alátámasztva. Ha ugyanis a levegőben lógnak a karjaink, az kényelmetlen, zsibbadáshoz vezet, ha pedig túl közel van a monitor, attól könnyezhet, vagy épp kiszáradhat a szemünk, ami hosszú távon látásromláshoz is vezethet.

A típus kiválasztásánál az is meghatározó, hogy asztali számítógépen vagy laptopon dolgozunk-e, esetleg rendszeresen a laptopot félretéve szükség van az egész írófelületre az iratok, számlák rendezéséhez. Aki asztali számítógépen dolgozik, annak olyan felületre van szüksége, ahol a monitort szemmagasságba lehet helyezni, például egy erre a célra kialakított kis emelvényre. Laptopnál ez nem megoldható, így ott érdemes inkább állítható magasságú asztalban gondolkodni.

Egyre divatosabbak az ergonomikus asztalok. Mivel különböző termetűek vagyunk, ráadásul kényelmetlen egész nap ugyanabban a pozícióban ülni, többféle állítható magasságú asztal is kapható. Van, ahol a lábak tekerésével lehet magasabbra vagy alacsonyabbra állítani az asztallapot, így ülve és állva is lehet mellette dolgozni. Bár lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, hogy az asztal mellett állva dolgozzunk, ez kimondottan ajánlott azoknak, akik például gépelés közben egy katalógust rendezgetnek, és emiatt folyton fel kellene állni vagy le kellene hajolni a monitorhoz.

Van olyan ergonomikus iroda, ahol eleve különböző méretre beállított asztalok találhatók. A munkatársaknak ez esetben nincs saját asztaluk, hanem épp oda ülnek le, ahol az a leginkább kényelmes a számukra.

Az olyan foglalkozásoknál, ahol hol laptopon, hol papíron dolgoznak az alkalmazottak, ott célszerű olyan asztalt vásárolni, aminek a felülete dönthető. Íráskor ugyanis a döntött asztallap kényelmesebb a hagyományos síknál.

A munkáltatóknak érdemes az ergonomikus szék mellett egy megfelelő asztalba is beruházni. Az időtálló darabok megérik a befektetést, hiszen a dolgozóknál így nem jelentkeznek különböző egészségügyi problémák. Egy nemzetközi felmérés szerint a munkavállalói megbetegedések akár 54 százalékkal is csökkenthetik egy cég hatékonyságát, míg csupán a tiszta, rendezett körülmények biztosításával önmagában 2-8 százalékkal növekszik a teljesítőképesség.

Amennyiben otthonról dolgozunk, szintén fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő munkasarok kialakítására.

Az asztal mellett elérhető távolságban legyen minden szükséges irat, aminek a rendszerezésére alkalmas tárolókra, fiókokra is szükség lehet. Emellett a jó asztali világítás is elengedhetetlen.

Az asztalt lehetőleg ablak elé vagy mellé helyezzük, de ne mögöttünk süssön be a nap, mert akkor semmit nem látunk a monitoron lévő írásból. Ügyeljünk arra is, hogy kezünkkel, fejünkkel ne árnyékoljunk.

Kényelmes munkát kívánunk mindenkinek! 🙂

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!