Kurzarbeit részletek – A csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás

Társszerző: Szmicsek Sándor

A csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás átdolgozott szabályai 2020. április 29. napján léptek hatályba és egészen eddig a napig kellett várni arra is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a honlapján közzétegye a megfelelő formanyomtatványokat. Ez alapján mindössze szűk két napjuk maradt a nyomtatványok értelmezésére, aláíratására és a kérelem benyújtására azoknak, akik végül úgy döntöttek, hogy a támogatást május 1-jével igénylik. Talán ezzel is összefügg, hogy eddig (2020. május 8.) mindössze 500 vállalkozás 5000 dolgozójára vonatkozóan nyújtottak csak be kérelmet.

A szoros határidőt némileg ellensúlyozta, hogy jelentősen egyszerűsödött a támogatás igénybevételének adminisztrációja. Rövidítették a támogatási kérelem nyomtatvány terjedelmét, csökkentették a benyújtandó dokumentumok körét, sőt még egy, a támogatás kalkulációját segítő táblázatot is közzétettek.

Természetesen mindezek az egyszerűsítő lépések még mindig nem könnyítették meg annak mérlegelését, hogy valóban érdemes-e kérelmezni a támogatást. A döntést továbbra is részletes számítással érdemes alátámasztani, ahogy erre a szabályokat bemutató is utaltunk. Ezen kalkulációhoz szükséges mindenekelőtt, hogy rendelkezésre álljanak az igénybeevő munkavállalók nettó bér adatai. Ezt a támogatási kérelem nyomtatványon is fel kell majd tüntetni. Másrészt ehhez viszonyítva lehet meghatározni, hogy a munkáltatónak mekkora összegű kiegészítő bérrel kell kompenzálnia az a jövedelem-kiesést, amit egyébként a munkavállaló az állami támogatás dacára elszenvedne. Azokról az esetekről van szó, ahol a munkaidő nem csökken az eredeti felére, vagy az alá, hiszen ilyenkor a Rendelet szerint a jövedelemnek el kell érnie a csökkentés előtti szintet. Ehhez viszont a munkáltatónak kell a „zsebébe nyúlnia”, tekintettel az állami támogatás felső limitjére.

Ezen felül a munkáltatónak fel kell készülnie arra, hogy az általa használt bérszámfejtő program alkalmas legyen a bruttó bér kiszámítására, a munkavállalónként más és más lehet az eltérő szja- és járulékfizetési szabályok, kedvezmények miatt. A gyakorlatban a munkavállalónak utalandó nettó összeg (korábbi nettó mínusz támogatás) megadásából kell majd indulni és innen visszafejteni a bruttó bért.

A munkáltatónak előre kell gondolnia arra is, hogy a csökkentett munkaidőben hogyan fogja megoldani a munkaszervezést, figyelembe véve olyan szempontokat, mint pl. a munkaidő-beosztásnak az üzletek nyitva tartásához való igazítása. A támogatás három hónapja alatt a rendkívüli munka nem megengedett, viszont szóba jöhet akár a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás.

A fenti nehézségek ellenére jó hír is akad. Habár a jogszabály nem utal rá, úgy tűnik, hogy a támogatás tört hónapra is igényelhető. Azaz, ha a munkáltató lemaradt a május 1-jei indulásról, akár hónap közben is benyújthatja a kérelmet!

* * *

Szerezd meg a tudást a digitalizáció adta lehetőségeket kihasználva! Válassz a PENTA UNIÓ Zrt. E-learning (nem kreditpontos) felvételei közül, melynek kínálata napról-napra bővül! Képezd magad a home office-ban!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!