Hétindító – 20. hét

Fontos határidők május hónapban

Habos kávés, napsütéses, madárcsicsergős jó reggelt kívánok! Remélem, hamarosan már minden rendeződik az országban és akkor együtt élvezhetjük majd!

A hét egy „izmos” járulékbevallási határidővel kezdődik, bár reményeim szerint ezen már mindenki túl van. De azért tegyünk említést a mai menüről is:

 • 2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A következő határidőnk a május 20.:

 • havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60-as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól),
 • 2001-es bevallások (azoknál ahol ez esedékes).

A fentieken túl nem feledkezhetünk meg a személyi jövedelemadóval kapcsolatos dolgokról:

 • 19SZJA (azaz 1953-as) bevallások az önadózóknak (nem megfeledkezve a tavaly megszűnt vagy szünetelő egyéni vállalkozók adóbevallásairól),
 • az egyéni vállalkozók esetében is május 20. az Szja benyújtási határidő, és részükre is készül tervezet, amit azonban ki kell egészíteni.

Szja bevallások kapcsán engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket az adószámos magánszemélyekre. Még mindig nagyon sok kifizető nem von tőlük adóelőleget, és – szolgáltatás esetén – nem von le járulékokat és nem fizet utánuk szociális hozzájárulási adót sem, annak ellenére, hogy ez kötelezettsége, hiszen a számlán eleve nem lehet feltüntetve egyéni vállalkozói okmányirodai azonosító, mert nincs is olyan. Felhívom a figyelmet, hogy szerintem nem jó az a gyakorlat, hogy az adószámos magánszemély bevallásába beteszik és pont, hiszen a kifizető oldalán ettől még mind a levonni elmulasztott járulék és szja, mind pedig az utána fizetendő SZOCHO tekintetében megáll az adóhiány! A kifizető ilyenkor köteles nyilatkoztatni a magánszemélyt az szja tekintetében a választott költségelszámolásról, és ezen nyilatkozatnak megfelelően kell eleget tennie az adóelőleg levonási kötelezettségének. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor küldjük vissza az érintett magánszemélyt a kifizetőhöz, és kérjük a számfejtés korrekcióját! Adószámos magánszemélyeknél tehát nagyon résen kell lenni a bevallástervezet elfogadása, és átnézése során, nagyon sokszor részlegesen nem lesz helytálló!

És természetesen az örök tavaszi téma a beszámoló (az idén persze ez is tovább tart(hat), hiszen a könnyítés eredményeképpen 09.30. a beszámoló benyújtási határidő) ennek ellenére ismét felidézem, nagyon fontos, hogy a teljességi nyilatkozat és a főbb mérlegadatok, és a főkönyv sorok számai az ügyfél felé közlésre kerüljenek, még pedig dokumentáltan. Ez a mi érdekünk is!

És egy pár szó a beszámoló letétbe helyezéséről, amiről hajlamosak vagyunk nem tudomást venni:

 • letétbe helyezni csak taggyűlés által elfogadott, szabályszerűen aláírt beszámolót lehet (figyeljünk arra, hogy ez mostanság is igaz, a változás e tekintetben abban áll, hogy a kapcsolódó kormányrendelet a szokásostól eltérő formákban is megengedi ezek megtartását),
 • fontos a letétbe helyező személye, ugyanis ő a felelős azért, hogy ellenőrizze, hogy a beszámolót rendben elfogadták –e,
 • a letétbe helyező őrzi a beszámoló eredetijét és az azt alátámasztó főkönyvi analitikákat annak elévüléséig (8 évig),
 • célszerű lehet – ha már könyvelőként nyújtjuk be a beszámolót – nyilatkozatot kérni az ügyvezetőtől az elfogadás valódiságáról, és nem árt, ha van egy meghatalmazás is a kezünkben ilyenkor,
 • civileknél a meghatalmazást csatolni is szükséges, azokban az esetekben, ha a beszámolót nem az arra jogosult nyújtja be.

A beszámoló benyújtása mellett ne feledkezzünk meg a:

 • társasági adó (helyette nyilatkozat tehető civileknek – TAONY),
 • KIVA,
 • helyi iparűzési adók bevallásáról sem.

Természetesen legyünk figyelemmel arra, hogy a bevallások benyújtási határideje is igazodik zömben a beszámoló benyújtására előírt 09.30-as határidőhöz! Jelenleg e tekintetben az az adóhatósági álláspont, hogy aki az eredeti határidőben (06.02-ig) benyújtja a bevallását, annak az abban szereplő fizetési kötelezettséget is ekkora írják elő, míg a később  benyújtók esetében az adókötelezettség a 09.30-as dátumra kerül a folyószámlán rögzítésre! E tekintetben célszerű figyelni az adóhatóság álláspontját, hogy az változik-e a jövőben! Felhívom a figyelmet, hogy a „KOZ” nyomtatványok benyújtási határideje 06.02-a maradt!

Ebben a határidőktől hemzsegő időszakban tartsatok ki, mindjárt itt a vége! Mindenkinek sok erőt, nyugalmat és haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!