Iskolakezdési támogatás – Kopányiné Mészáros Edda

Milyen közterhek mellett nyújtható iskolakezdési támogatás

juttatás

Lassan vége a nyárnak és újra itt az iskolakezdés. Az új tanévre való készülődés anyagilag mindig megterhelő a családok számára. Sok munkáltató ezért támogatja az iskolakezdést, leggyakrabban cafetéria juttatásként. Ezen juttatások adókötelezettsége főszabály szerint jogviszony szerint válik adókötelessé.

1. Munkaviszonyból származó jövedelem

Függetlenül attól, hogy a munkáltató pénzt utal, vagy a nevére szóló számla alapján juttat iskolakezdési támogatást, az munkaviszonyos jövedelemként válik adókötelessé. Az adókötelezettség megállapításakor a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) 24-27. §-ai szerint kell eljárni.

Például, a munkáltató a dolgozónak 50 ezer forint összegben ad iskolakezdési támogatást. Ebben az esetben, ebből az összegből le kell vonni 15 százalék személyi jövedelemadót (50 000*15%=7 500 forintot) és 18,5 százalék társadalombiztosítási hozzájárulást (50 000*18,5%=9 250 forintot) és a fennmaradó (50 000-7 500-9 250=) 33 250 forintot lehet utalni a munkavállalónak. 

Ezt az összeget a munkáltatónak a tárgyhavi járulékokról szóló ’08 bevallásában munkaviszonyos jövedelemként kell szerepeltetnie, és meg kell utána fizetnie a 13 százalékos szocho-t.

Egy kicsit másként alakul az adókötelezettség, ha a munkáltató nem pénzt juttat, hanem például egy 50 ezer forint értékű vásárlási utalványt. Ebben az esetben az adóelőleg és a járulék levonására nincs lehetőség, de azokat a munkáltatónak meg kell állapítania és befizetnie, majd a munkavállalóval szembeni követelésként nyilvántartásba veszi. A munkavállaló helyett megfizetett közterheket a következő kifizetéskor figyelembe lehet venni, például a munkavállaló a következő fizetéskor (7 500+9 250=) 16 750 forinttal kevesebb összeget kap.

Meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben az utalvány nem csak egy adott termékre, termékkörre (például: könyv-, ruházati utalvány), esetleg szolgáltatásra, szolgáltatáskörre (például nyelvoktatásra) beváltható utalvány lehet, hanem akár egy hipermarket áruházban bármire beváltható utalvány. 

A munkáltató dönthet úgy is, hogy a juttatás összegét nettó módon határozza meg. Ebben az esetben a teljes juttatás összegét „felbruttósítva” kell meghatározni. 

Például a juttatás továbbra is egy 50 forint értékű vásárlási utalvány. Ha ezt felbruttósítjuk – azaz meghatározzuk mi az az összeg, amit ha a közterhekkel csökkentünk 50 ezer forintot kapunk –, akkor (50 000/66,5%=) 75 188 forintot jelent. Ezt 11 278 forint szja és 13 910 forint társadalombiztosítási járulék terheli.

A juttatásból 50 ezer forintot megkap a munkavállaló vásárlási utalvány formájában, a maradék összegből pedig a munkavállalót terhelő közterhek lesznek kifizetve.

Miután ez a juttatás az összevont adóalap részét képezi, ezért az adóalap kedvezmények érvényesíthetők utána. Kérdésként merülhet fel, hogyha a munkavállaló adóalap kedvezményre jogosult, akkor ezt figyelembe veheti-e a munkáltató a közterhek meghatározása során.

A munkaviszonyból származó jövedelem esetén az adókötelezettség a bruttó jövedelmet terheli. Abban az esetben, ha a munkáltató úgy dönt, hogy plusz juttatásként felbruttósítással a közterheket is finanszírozza, akkor ez a saját gazdasági döntése. Az is gazdasági döntés lehet, hogy a kedvezményre jogosult munkavállaló esetén csak a fizetendő közterhekkel bruttósít. Ez azt jelenti, hogy ezek a magánszemélyek bruttó módon alacsonyabb összegű plusz juttatásban részesülnek, mint azok, akik kedvezményre nem jogosultak, azonban, nettóban ugyanazt az összeget kapják meg. Ez azonban nem adózási kérdés, ezt a felek közti megállapodás dönti el.

2. Egyes meghatározott juttatás

Az eddigiektől eltérően alakulhat az adókötelezettség bizonyos iskolakezdéssel kapcsolatos juttatások és feltételek fennállása esetén.

Amennyiben a munkáltató augusztus végén rendezvényt tart az iskolás gyermekeket nevelő munkavállalók és családjuk számára, amely döntő részben szabadidős programra irányul, akkor ez egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé. A rendezvény keretében a munkavállalóknak, gyermekeiknek átadott ajándékcsomag (például, könyv, füzet, írószer, iskolatáska, stb) szintén egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé, ha annak az értéke a minimálbér 25 százalékát – 2023-ban 232 000*25%= 58 000 forintot – nem haladja meg. (Szja törvény 70. § (6) bekezdés b) pont második fordulata.)

Szintén egyes meghatározott juttatásként lehet adni csekély értékű ajándékot magánszemélyenként évente egy alkalommal a minimálbér 10 százalékáig (ez 2023-ban 232 000*10%=23 200 forint). Ezt a juttatást nem csak a munkavállaló, hanem más személy is – például a munkavállaló gyermeke – kaphatja.

Tekintettel arra, hogy ugyanazon kifizető az adóévben ugyanannak a magánszemélynek csak egyszer adhat csekély értékű ajándékot, ezért a juttatásokat az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése mellett lehet adni. (Szja törvény 70. § (6) bekezdés a) pontja és (9) bekezdés a) ponja.)

Egyes meghatározott juttatás esetén az adó alapja a juttatás értékének 1,18-szorosa, ami után a juttatónak kell megfizetnie a 15 százalék szja-t és a 13 százalék szochó-t, a juttatás hónapját követő hónap 12-ig.

Például 25 gyerek csekély értékű ajándékcsomagot kap 20 ezer forint összegben. Ebben az esetben az adókötelezettséget a következők szerint kell megállapítani.

1 ajándékcsomag       25 ajándékcsomag    
1. Juttatás 20 000 500 000
2. Adó alap (1.*1,18)           23 600 590 000
3. Szja (2.*15%) 3 540 88 500
4. Szocho (2.*13%) 3 068 76 700

3. Adómentes juttatás

Az iskolakezdési támogatással kapcsolatban érdemes megemlíteni még egy juttatási formát, ami az adómentes számítógép használatot jelenti. 

Az Szja törvény 1. számú melléklet 7.11. pontja értelmében a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy személyes, magáncélú használatra ingyenesen számítógép-használatot biztosítson a munkavállalója részére. Az adómentesség abban az esetben is fennáll, ha a munkavállaló hazaviheti és magáncélra használhatja a számítógépet. 

A számítógép használat biztosításába beletartozik az alapgéphez szükséges minden olyan tartozék, amely a számítógép rendeltetésszerű, szokásos használatához szükséges. Ilyen lehet például a monitor, egér, billentyűzet, nyomtató, szoftverek és egyéb alkatrészek, kiegészítők.

***

A PENTA UNIÓ Zrt. 2023-ban is szervez továbbképzéseket, áprilistól egészen decemberig! Válassz helyszínek, előadók és időpontok közül!

Jelentkezz most, biztosítsd be 2023-as kreditpontjaid és tedd fel kérdéseid a Penta előadóinak! >> Idén is a Penta továbbképzését választom! 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!