Hogyan építsünk jó csapatot?

Segítünk!

Ha már megtaláltuk azokat a kiváló munkaerőket, akikre szüksége van a cégünknek, akkor a jövőbeli feladat a munkaerő megtartása. Ennek érdekében folyamatosan dolgoznunk kell, többek között jó csapatépítéssel. Sokan ugyanis még a több fizetésnél is jobban értékelik, ha barátként tekintenek a kollégáikra, és egy jó munkatárs távozása akár lavinát is elindíthat egy vállalkozásnál.

Miért van szükség jó csapatra?

Egy jó csapat több, mint önálló munkavégzésre képes emberek összessége. Fontos, hogy a munkatársak jól tudjanak együttműködni, hasonló rendszerben gondolkodjanak, így tudják egymást helyettesíteni. Inspirálják és támogatják egymást, közös sikerként élik meg az egyén örömeit, szakmai előremenetelét.

Hogyan érhetjük el, hogy jó csapatunk legyen?

Egy jó vezető figyel a munkatársakra. Nem csak azt tudja, kinek milyen pozitív és negatív tulajdonságai vannak, mik az erősségei és gyengéi, de azt is, kivel hogyan tud együtt dolgozni és kivel kerül gyakrabban konfliktusba. A csapatdinamika megkívánja, hogy az együtt dolgozó kollégák a lehető leghatékonyabban tudjanak egymással kommunikálni, megosztani a feladatokat, kooperálni. Előfordulhat ugyanakkor olyan helyzet is, hogy egy-egy kollégát épp a másikkal való egészséges versengés hajt előre. Ha ez nem csap át túlzott rivalizálássá, akkor az egészséges versenyszellemet is érdemes erősíteni, életben tartani.

Az összetartást erősíti, ha rendszeresen szervezünk különböző csapatépítő programokat, amelyek összekovácsolják az adott team-et.

Milyen egy jó csapatépítő program?

A legfontosabb, a közös, pozitív élmény. Bármi lehet csapatépítő program: a közös kirándulás, mozizás, főzőcskézés, falmászás vagy egy szabadulószobás program. A lényeg, hogy együtt éljétek meg az adott napot, és hogy utána legyen lehetőség az élményekről beszélni.

Azok a legjobb programok, ahol kooperálnia kell a résztvevőknek. Ilyen például a szabadulószoba, de akár a főzés, korcsolyázás, falmászás is. A lényeg, hogy segíteni, támogatni kell egymást, elfogadni a másik döntését. A közös cél érdekében van, akinek irányítania kell, másoknak pedig követni az irányító kéréseit. Van, amikor össze kell adni a tudást és van, amikor tudni kell hallgatni. Az ilyen szituációk váratlan helyzeteket is teremthetnek, kiderülhet egy-egy ember addig rejtve maradt képessége.

Ha pedig eleve van valamilyen konfliktus a csapatban, akkor azt szintén egy csapatépítő program keretében, például egy coach irányításával lehet feldolgozni. Ő tud mediálni a felek között, egy-egy szerepjáték során kiderülhet, kinek milyen problémája van a másikkal, mi gátolja az együttműködést, és közös megoldást javasolhat a csapat a helyzet megoldására. Felszínre kerülhetnek régi sérelmek vagy soha ki nem beszélt negatív érzések. A mélyben feszülő ellentétek, vélt vagy valós sérelmek jelentősen hátráltatják a munkavégzést, míg, ha ezeket kibeszéljük, letesszük, akkor tiszta lappal, megértéssel folytatódhat a közös munka. Megérthetjük, mi mozgatja a másikat.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!