Farsangi ételek

A fánkokon túl...

Tudtad, hogy nem csak a farsangi fánk számít tipikus farsangi ételnek? Ha most rendeznél bált vagy gyerekzsúrt, ezeket készítsd el!

Ha a farsangi ételekről kérdezzük az embereket, szinte mindenkinek elsőre a farsangi fánk jut az eszébe. A legközismertebb az ügynevezett szalagos fánk. Ennek a lényege, hogy a tésztát kétszer kelesztjük, először dagasztás, majd szaggatás után is. Sütés közben megfordítjuk, és csak addig pirítjuk, míg a közepén látható marad a világosabb csík, emiatt szalagos fánk a neve. Emellett készíthetünk csörögefánkot, rózsafánkot vagy tarkedlit is, ha kísérletezni szeretnénk a különböző fánktípusokkal. A csöröge és a rózsafánk kicsit szárazabb, ezeket csak porcukorral szokás fogyasztani, míg a szalagos fánk és a tarkedli olajosabb, zsírosabb, ezekhez baracklekvár és porcukor is jár a hagyomány szerint.

A különböző fánkok mellett azonban más típusú ételeket is szokás fogyasztani. Régen a farsang időszaka a dínom-dánom, eszem-iszom időszaka volt, így roskadoztak az asztalok a jóféle étkektől. Mivel erre az időszakra esik a disznóvágás is, így nem csoda, hogy sokféle sertésből készült étel is került mindig az asztalra. Szokás volt, hogy nem csupán disznóvágás idején fogyott az alkohol, de az ételekbe is jutott belőle bőven. Így, ha hagyományos ételt szeretnénk készíteni, kerülhet az asztalra farsangi részeges (boros) csirke vagy sertés vagy például konyakos kacsasült.

Szintén tipikus farsangi étel a savanyú becsinált leves. Ez tulajdonképpen egy húsleves, sok hússal és zöldséggel, annyi a különbség, hogy a végén be kell habarni tojással összekevert tejföllel, majd ecet is kerül bele, ami savanyúvá teszi a levest.

A másik jellemző étel, amit ilyenkor szokás elkészíteni, a kocsonya. Ezt vagy nagyon szereti valaki vagy nagyon nem. Elkészítéséhez szükséges sertésbőr, köröm és fül, amelyet sóval, borssal, hagymával fűszerezve főzünk, míg el nem válik a hús a csonttól. Ekkor a zsírréteget leszedjük a leves tetejéről, majd tálakba prociózzuk és hagyjuk megdermedni.

Mivel a farsangi mulatozásnak az italozás is része, ezért minden bálban szokás volt sör- és borkorcsolyákat felszolgálni. Ilyen a sajtos vagy burgonyás pogácsa vagy a virslis kifli. Régen, a bálok idején kolbászos szendvicset is felszolgáltak, savanyú uborkával és reszelt sajttal a tetején, ez máig megmaradt, mint tipikus zsúr-étel.

Ha szeretnénk farsangi bulit rendezni, akkor ügyeljünk arra, hogy az ételeket minél vidámabb, dekoratívabb módon tálaljuk! Ahogy a szobákat is szokás szerpentinnel, lampionnal, girlanddal díszíteni, az ételek mellé is helyezhetünk kis napernyőket, szerpentineket, apró, papírból kivágott és fogpiszkálóra vagy hurkapálcára ragasztott kis, színes álarcokat, a szendvicseket, falatkákat pedig alakítsuk valamilyen figurához hasonlóvá. Ilyen lehet a tojásos gomba, a fasírt bohóc színespapír süveggel, de készíthetünk a tojásokból egérkéket is például, vagy a szendvicsekből alakíthatunk fejet, reszelt sajt hajjal.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!