Étkezzünk egészségesen!

Tavaszi étrend ajánló

Sokan kezdünk tavasszal diétába, hogy nyárra, a bikiniszezonra már bombaformánkat (de legalábbis a lehető legjobbat) mutassuk. A diéta ugyanakkor nem egyenlő az éhezéssel! Kövessük az alábbi javaslatokat.

A fogyáshoz sajnos elengedhetetlen, hogy némiképp csökkentsük a kalóriabevitelt. A mennyiség helyett helyezzük a hangsúlyt a minőségre: készítsünk változatos, finom, vitamindús ételeket.

Sose együnk, ha nem vagyunk éhesek! Felejtsük el a tévé előtti és a munka közbeni pótcselekvésként végzett nassolást! Ilyenkor számolatlanul tömjük magunkba a kalóriákat, többnyire csokoládé vagy édesség formájában. Többször együnk kevesebbet, lehetőleg mindig azonos időpontban, így a szervezetünk hozzászokik ahhoz, mikor mire számíthat. Ezzel elkerülhetjük a két fő étkezés közötti táplálékbevitelt.

Az étkezések előtt mindig igyunk meg egy nagy pohár vizet, és napközben is fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Kerüljük a cukros és szénsavas üdítőket!

Legyen az ebéd a fő étkezés! Fogyasszunk salátát, zöldséget és minél több halat, illetve sovány húst, például grillezve. Kiváló fogás a grillezett zöldségtál is tofuval vagy kecskesajttal, esetleg grillezett gomolyával. Otthon is könnyen elkészíthető, eláll a hűtőben egy dobozban, csak meg kell melegítenünk a munkahelyen. Desszert helyett állítsunk össze inkább egy finom sajttálat.

Hazánkban is egyre inkább teret hódít az ázsiai konyha. A japán adagok, kicsik, úgynevezett finger food-ok. Alapanyagaik között található a cukkini, uborka, joghurt, tengeri hal, a burgonya, gabonák, tészták és a rizs. A japánok emellett moszatot és algát is fogyasztanak, nyersen vagy párolva. Megadják a módját az étkezésnek, lassan esznek. Frissen facsart zöldség- és gyümölcsléket fogyasztanak. Ha a moszatok, algák nem is feltétlenül válnak a kedvenceinkké, a lassú étkezést, az apró falatkákra osztást mindenképp érdemes átvenni a konyhájukból. Ha mi magunk nem tudjuk elkészíteni, rendeljünk házhoz japán lunch-boxot, amelyben minden megtalálható a keleti ízek javából. Ha még az evőpálcikás ékezést is eltanuljuk, akkor garantáltan közösségi élménnyé tudjuk tenni a munkahelyi ebédet is.

Étkezzünk változatosan, merítsünk ihletet a mediterrán konyhákból is. A francia, a görög, az olasz receptek között mind találhatunk kalóriaszegény, de ízgazdag ételt, amely biztos kedvencünkké válik. Egy görög saláta, tzatziki elkészítése sem egy ördöngősség.

A lényeg, hogy mielőbb pótoljuk a vitamin és ásványianyag hiányt, hogy elkerüljük a tavaszi fáradtság tüneteit.

Emellett természetesen mozogjunk minél többet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM