Egy-egy pörgős napon akár annyira felhalmozódhat a munka, hogy ebédelni sincs időd rendesen. Ilyenkor jó, ha van nálad pár olyan…
Étkezzünk egészségesen!
Tavaszi étrend ajánló
Sokan kezdünk tavasszal diétába, hogy nyárra, a bikiniszezonra már bombaformánkat (de legalábbis a lehető legjobbat) mutassuk. A diéta ugyanakkor nem egyenlő az éhezéssel! Kövessük az alábbi javaslatokat.
A fogyáshoz sajnos elengedhetetlen, hogy némiképp csökkentsük a kalóriabevitelt. A mennyiség helyett helyezzük a hangsúlyt a minőségre: készítsünk változatos, finom, vitamindús ételeket.
Sose együnk, ha nem vagyunk éhesek! Felejtsük el a tévé előtti és a munka közbeni pótcselekvésként végzett nassolást! Ilyenkor számolatlanul tömjük magunkba a kalóriákat, többnyire csokoládé vagy édesség formájában. Többször együnk kevesebbet, lehetőleg mindig azonos időpontban, így a szervezetünk hozzászokik ahhoz, mikor mire számíthat. Ezzel elkerülhetjük a két fő étkezés közötti táplálékbevitelt.
Az étkezések előtt mindig igyunk meg egy nagy pohár vizet, és napközben is fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Kerüljük a cukros és szénsavas üdítőket!
Legyen az ebéd a fő étkezés! Fogyasszunk salátát, zöldséget és minél több halat, illetve sovány húst, például grillezve. Kiváló fogás a grillezett zöldségtál is tofuval vagy kecskesajttal, esetleg grillezett gomolyával. Otthon is könnyen elkészíthető, eláll a hűtőben egy dobozban, csak meg kell melegítenünk a munkahelyen. Desszert helyett állítsunk össze inkább egy finom sajttálat.
Hazánkban is egyre inkább teret hódít az ázsiai konyha. A japán adagok, kicsik, úgynevezett finger food-ok. Alapanyagaik között található a cukkini, uborka, joghurt, tengeri hal, a burgonya, gabonák, tészták és a rizs. A japánok emellett moszatot és algát is fogyasztanak, nyersen vagy párolva. Megadják a módját az étkezésnek, lassan esznek. Frissen facsart zöldség- és gyümölcsléket fogyasztanak. Ha a moszatok, algák nem is feltétlenül válnak a kedvenceinkké, a lassú étkezést, az apró falatkákra osztást mindenképp érdemes átvenni a konyhájukból. Ha mi magunk nem tudjuk elkészíteni, rendeljünk házhoz japán lunch-boxot, amelyben minden megtalálható a keleti ízek javából. Ha még az evőpálcikás ékezést is eltanuljuk, akkor garantáltan közösségi élménnyé tudjuk tenni a munkahelyi ebédet is.
Étkezzünk változatosan, merítsünk ihletet a mediterrán konyhákból is. A francia, a görög, az olasz receptek között mind találhatunk kalóriaszegény, de ízgazdag ételt, amely biztos kedvencünkké válik. Egy görög saláta, tzatziki elkészítése sem egy ördöngősség.
A lényeg, hogy mielőbb pótoljuk a vitamin és ásványianyag hiányt, hogy elkerüljük a tavaszi fáradtság tüneteit.
Emellett természetesen mozogjunk minél többet!
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás