Hétindító – 11. hét

Járulékbevallásoké a főszerep…

Így az olvadás után, üdvözlök mindenkit, remélem már az első tavaszi napsugár is beköszön az ablakunkon!

2018. március 12. napján – azaz ma – határidősek a járulékbevallások, tehát eddig kell benyújtani az alábbiakat:

  • 1808-as bevallás (0-ás adattartalommal is);
  • 1858-as bevallás.

Örök vita van a 08-as bevallások benyújtása körül, én továbbra is tartom, és egyre inkább azt látom, hogy az adóhatósági gyakorlat is ezt támasztja alá, hogy mindazon esetekben, ahol a cégben legalább egy olyan ügyvezető is van, aki üzletrészt is birtokol, kötelező benyújtani a 08-as járulékbevallást, és nem csak a főlapot, hanem az adott ügyvezetőre vonatkozó M-es lapot is. Egy cég életében meglátásom szerint akkor és csak akkor kerülhető ki a 08-as bevallás M-es lapjainak benyújtása, ha kizárólag céges üzletrésszel nem rendelkező, megbízási jogviszonyos ügyvezetőről van szó, akinek havi rendszerességgel nem, csak időszakonként kerül kifizetésre megbízási díj és a megbízási díj volumene nem teszi biztosítottá. Egyéni vállalkozóknál véleményem szerint eredendően kell a járulékbevallás benyújtása, de ezt egy NY-es nyilatkozattal egész évre előre letudhatja.

Március 15-re lennének esedékesek a helyi adók előlegei, ám a hosszú hétvége miatt a határidő a következő hét hétfőjére csúszik. Ellenőrzési célból, ahol rendelkezésre áll, lekérhetjük és egyeztethetjük a folyószámlákat, illetve itt az ideje az érkező folyószámlákra és fizetési meghagyásokra az ügyfelek figyelmét is felhívni.  Figyeljünk arra, hogy a helyi adók nem csak iparűzési adóból állnak. Kiemelt figyelmet kell fordítani a cégautó adó fizetésére kötelezett ügyfeleink esetében arra, hogy ez a befizetés határidőben megtörténjék, ugyanis csak ebben az esetben válik levonhatóvá az összeg a cégautó adó összegéből.

Mindeközben lassan itt a havi áfa bevallás, melyek határideje jövő hét közepe, tehát ahogy a bérszámfejtésből eredő munkák után letettük a kék tollat, máris vehetünk egy pirosat a kontírozáshoz, és gőzerővel rögzíthetjük az áfa bevallást érintő tételeket.

Az áfa bevallás határideje március 20., így akkor lesz esedékes:

  • 1865-ös áfa bevallások;
  • 18A60-as összesítő nyilatkozatok benyújtása havi gyakoriságú áfa bevalló ügyfeleinknél.

Egy kicsit rápillantva a zárási feladatokra, elmondható, hogy a zárási időszak derekán járva, lassan készülnek a beszámolók, ennek fényében pedig célszerű lehet egy adófolyószámla lekérése és elmentése, mielőtt még az adóhatóság zárja az előző évi folyószámlákat, és nyitja az ez éviket.

Én minden évben mind a civileknek, mind a cégeknek lekérek ilyenkor egy NAV törzsadatot, és egy cégkivonatot, civileknél pedig az OBH oldalán elérhető kivonatot is, annak érdekében, hogy a törzsadatokat egyeztessem. Sajnos sokszor egyszerűen elfelejtenek szólni aprócskának tűnő módosításokról ügyfeleink, és előkerülnek, vagy akár megszűnnek telephelyek, tevékenységek, változnak ügyvezetők stb. Évente legalább egyszer – bár irodánkban ezt negyedévente elkövetjük – megéri azt a pár perc időráfordítást.

A kamarai tagdíjak befizetési határideje e hónap utolsó napja, így én már kiközöltem ezen kötelezettséget körlevél formájában az ügyfeleknek, ha még nem tettétek meg, akkor küldjétek el nekik.

Másik fontos, körmünkre égő kötelezettség szépen lassan a GDPR, amivel nekünk könyvelőknek egyrészt a saját magunk adatvédelmi szabályzata és előírásai kapcsán kell foglalkoznunk, másrészt ez véleményem szerint kivétel nélkül minden ügyfelünket érinti. Attól azonban, hogy ezt a feladatot bármely cégtől átvállaljuk, óvakodnunk kell. Véleményem szerint ez már tényleg az a kötelezettség, amit nem tudunk helyettük megoldani. Én tájékoztatom az ügyfeleket körlevél formájában ezen kötelezettségről  amely – tegyük hozzá – úgy két éve már tudható, csak most május derekán jár le véghatáridő. A szabályozás nehezen érthető, és véleményem szerint nehezen kivitelezhető és teljesíthető, így muszáj már most elkezdeni vele a könyvelőirodai szinten foglalkozni.

Mindenkinek haladós szép napokat, nyugalmas hosszú hétvégét, fennakadás nélkül működő KAÜ rendszert és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!