A cafeteria rendszer jellemzői – 2. rész

A bruttó elszámolás előnyei és hátrányai

Cikksorozatom első részében részben láttuk, hogy hogyan működik a nettó elszámolású cafeteria rendszer, és annak milyen előnye, hátránya lehet. Most nézzük meg ugyanezt, a bruttó rendszernél!

A bruttó cafeteria rendszer más szemléletmódot kíván. Ennél az elszámolási módnál a dolgozók cafeteria kerete terhére számoljuk el az egyes juttatásokra eső közteher összegét is. A könnyebb matekozás érdekében alkalmazzuk a juttatások költségszorzóját, amely a közteher mértékének megfelelően kerül kialakításra. Az adómentes juttatások szorzója 1, 2017-ben a béren kívülieké 1,3422, az egyes meghatározott juttatásoké pedig 1,4366. Mindez persze csak akkor igaz, ha a munkáltató nem spékeli meg a szorzót az esetleges egyéb költségvonzattal, mint például egy utalványforgalmazói költséggel.

Vannak kifinomultabb technikák is, amikor a munkáltató úgy dönt, hogy a közterhek egy részét vállalja a cafeteria kereten felül, másik részét viszont áthárítja a munkavállalókra. Ez a módszer akkor terjedt el, amikor egyre magasabb lett a juttatások közterhe, és a munkáltató már nem győzte kigazdálkodni. A vegyes megoldásnak vegyesek a hatásai is, egyre inkább megszüntetik.

A teljes bruttó elszámolás megkönnyíti a büdzsétervezést, mivel szinte forintra kalkulálhatók a várható kiadások, legfeljebb a fluktuáció szól bele minimálisan. Némi ügyes szabályozással még a „cafeteria cash-flow” is havi szinten tervezhető egész évre előre. Ráadásul nem kell teljesen újraszabni évről évre, mivel a szorzók alakításával egyszerűen követhetők az adóváltozások, míg a cafeteria keretek, így a költségszint akár változatlan is maradhat.

A bruttó elszámolásból adódóan a munkavállalóknak kell kicsit gazdálkodniuk a keretükkel. Minél „olcsóbb” juttatásokat választanak, annál több nettó jövedelemhez juthatnak ugyanabból a keretből. Ezzel a saját hasznukra fordíthatják azt az összeget is, amit a nettó elszámolásnál a munkáltató közteherre fizetett volna. Ezért nem mondhatjuk azt egyértelműen, hogy a munkavállalónak hátrányosabb a bruttó elszámolású rendszer, sőt.

A munkavállalói adóelőny attól is függ, hogy a munkáltató miként alakította ki a cafeteria keretet, amikor az bruttósításra került, illetve az évek során hogyan követte az adóváltozásokat.

A 2017-es törvénymódosítások elgondolkodtatták a nettó rendszert működtető cégek többségét. Sokan döntöttek most a bruttósításról. Ennek kiváltó oka elsősorban az eddig kedvezőbb adózású béren kívüli juttatások többségének átsorolása az egyes meghatározott juttatások közé.

A negatív indíték mellett azonban az is említésre méltó, hogy az egyes elemek egyedi és csoportos korlátjának megszűnésével, igaz, magasabb közteherrel, de szabadabb választást engednek a munkáltatók a dolgozóknak.

Például, míg a nettó rendszerben korlátozta a cég a 200 ezres korlát alá tartozó juttatások választását annak érdekében, hogy ne szálljon el a közteher, az új szabályozás szerint a bruttó rendszerben akár több százezer forintot fordíthat a dolgozó nyugdíjcélú önkéntes pénztári befizetésre. De jellemzően rugalmasabban kezelik a SZÉP kártyát is, nem korlátozzák a kedvezményes értékhatáron felüli választást sem.

Azt, hogy a dolgozó mennyit nyer vagy veszít a változáson, az dönti el, hogy milyen adómértékkel bruttósít a munkáltató. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szocho csökkentéssel kicsit adakozóbbak a cégek, és a nettó cafeteria keretet legalább a 2017-es magasabb, 43,66%-os közteherrel bruttósítják. Így, bármilyen juttatást választ a dolgozó, biztosan nem csökken a nettó juttatási értéke 2016-hoz képest. A nyersesége pedig attól függ, mennyire tudja kitölteni a keretét adómentes vagy kedvezményes juttatásokkal. Ebben nagy segítséget jelent számukra az adómentes juttatások bővülése és a kedvezményes készpénz lehetősége.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy ki melyik rendszert tartja igazságosabbnak: azt, ha egyforma költséget fordít a munkáltató a dolgozókra, vagy azt, ha egyforma nettó juttatási értéket nyújt. Ezt a képet természetesen az is árnyalja, hogy milyen módszerrel történik a cafeteria keretek kialakítása a cégen belül.

* * *

Nehogy lemaradj! Írd be folyamatosan bővülő konferenciáink dátumait a naptáradba és élj speciális kedvezményeinkkel! >> KEDVEZMÉNYES KONFERENCIANAPTÁR 2017

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM