A legjobb szánkóterepek

Itthon és a világban...

Végre januárban esik egy kis hó, elő lehet venni a szánkókat. Ha azonban biztosra szeretnénk menni, külföldi úticélt kell választani. Mutatjuk a legjobbakat.

A szánkózásban az a jó, hogy már egy enyhén lankás domboldal is elegendő egy kis csúszkáláshoz, főleg, ha gyerekkel vagyunk A felnőtteknek, profiknak is van azonban pár ajánlható, biztonságos szánkópálya az országhatáron belül is.

Adná magát a Normafa, de gyakorlatilag felejtsük el. Parkolni hétvégén szinte lehetetlen, a síházba nem férni be, így lehetetlenség melegedni, a rétesesnél pedig kígyóznak a sorok. A pályák túlzsúfoltak. Legfeljebb hétköznap érdemes ide kilátogatni, ha épp kivennénk erre a célra egy nap szabadságot. A fővárosban a Gellérthegyen vagy a Tabánban szánkózhatunk, de egy órán belül eljuthatunk hazánk egyik legjobb pályájára, Dobogókőre is. Itt kijelölt pályán, biztonságosan lehet csúszni, van a közelben működő büfé is. A pálya enyhén meredek, némi huppanóval. Pár lecsúszás után komoly edzésnek tekinthető a domboldalra való visszamászás.

Visegrádon a Nagyvillám sípálya mellett van egy kijelölt szánkópálya, ami 150 méter hosszú. Fent található egy erdei művelődési ház, ahol mindig tudunk forró teát vásárolni, kicsit melegedni. Családosoknak is kiváló választás, gyerekeknek is biztonságos, sőt a felnőttek is élvezhetik a száguldást.

Bánkúton is a sípálya mellett üzemel egy elkülönített szánkópálya is. Hatalmas előnye, hogy a lusták számára se lehet többé indok, hogy fárasztó a szánkót magunk után rángatva visszamászni a dombra, ugyanis Bánkúton külön felvonó tartozik a szánkópályához. A hegycsúcsról pedig gyönyörű a kilátás.

Ha külföldön szeretnénk szánkózni egy jót, akkor Ausztria szánkópályái közül érdemes elsősorban választani. Salzburg tartományban található a világ leghosszabb szánkópályája, amit e sport szerelmeseinek egyszer az élemben legalább ki kell próbálni. A 14 km hosszú pályára felvonóval juthatunk fel, ami a szánkó szállítására is alkalmas. A pálya este 10-ig használható, végig ki van világítva, ami különlegessé teszi az élményt. Bármilyen csúszásra alkalmas eszközzel neki lehet indulni és bérlésre is van lehetőség. Tudásszinttől függően 30-50 perc egy csúszás menetideje.

Karintiában a leghosszabb pálya 3,5 km hosszú. A Jamnigalmhoz vezető bekötőutat télen lezárják a forgalom elől, és ez lesz a kijelölt szánkópálya.

Voralbergben, Brandnertalban, a leghosszabb pálya 6 km hosszú, busszal lehet megközelíteni. A kanyargós szánkópálya jól kitáblázott, fent melegedő is található.

Szlovákiában a legközelebb eső hely Donovaly, ahol az idei évtől már szánkózni is lehet a Patty Funpark szélén. Enyhe lejtő, gyerekeknek kiváló, de a felnőttek számára is élvezet a csúszás. Szombat esténként 16-20 óra között kivilágított szánkózásra van lehetőség, amikor az oktatásnál használatos varázsszőnyeggel felvonhatjuk magunkat a dombtetőre. Ez a szolgáltatás azonban fizetős.

A Magas-Tátrában Stary Smokovecben található egy szuper, 2,4 km hosszú szánkópálya. Felfelé siklóval lehet feljutni. A hely azonban kiemelt időszakokban meglehetősen zsúfolt, sokszor csak a 2., 3. siklóra fér fel az ember.

Nektek melyik a kedvenc szánkópályátok? Írjátok meg nekünk! 🙂

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!