Az ősz vitaminforrásai

Mit érdemes fogyasztani?

Jönnek a hűvösebb, esős napok, nagyobb a megfázás veszélye. Érdemes ezért minél több vitamint elraktároznunk a szervezetünkben. Szerencsére az ősz a vitamindús zöldségek és gyümölcsök időszaka. Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani.

Alma

Mindenképp a héjával együtt fogyasszuk, mert rengeteg értékes vitamint tartalmaz, emellett antioxidánsban és rostokban is gazdag. Utóbbi az emésztést segíti. Sajnos manapság kevesebb fajta közül válogathatunk, mint régen, de azért mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző ízt, legyen az édes vagy savanykás alma. Segít megelőzni a csontritkulást, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a cukorbetegséget és a daganatos betegségek kialakulását. Jól tárolható, ezért egyszerre nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle.

Szőlő

Öregedésgátló, rákmegelőző és antioxidáns hatása mellett a finom ízéért is szeretjük. A magja és a héja is sok értékes és hasznos anyagot tartalmaz. Mivel magas a kalóriatartalma, fogyni vágyóknak és cukorbetegeknek nem ajánlatos sokat fogyasztani belőle. Tartósított változata a mazsola, illetve a bor, és mivel a vörösbort a piros szőlő héjával együtt erjesztik, napi egy-két deciliter minőségi vörösbor fogyasztásával is tehetünk az egészségünkért. A mértékletesség azonban itt is nagyon fontos!

Szilva

Káliumban gazdag, magas az antioxidáns tartalma, segíti a bélműködést. A szőlőhöz hasonlóan magas a cukortartalma, így a cukorbetegeknek nem ajánlott fogyasztani, és a fogyókúrázók is csak mértékkel egyék. Ehetjük magában vagy ecetes, esetleg asztalt szilvaként.

Őszibarack

A, C és K-vitamin forrás, alacsony a cukortartalma, magnéziumot, foszfort és káliumot is tartalmaz. Ezek mind nagyon fontosak a szervezetünk számára. Választhatjuk a nektarint is. Aszalva és lekvár, dzsem formájában is fogyaszthatjuk, de a legegészségesebb frissen enni.

Csipkebogyó

A legkiválóbb C-vitamin forrás. Fogyaszthatjuk teaként, szörpként is.

Áfonya

Kiváló gyulladáscsökkentő, jótékony hatása van a szemre. Sajnos az ára nagyon magas. Lekvárként, fagyasztott és aszalt formában is megtalálható a boltokban.

Dió

Sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, pár szem elfogyasztása normalizálja a koleszterin szintet. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát, rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ha nassolni szeretnénk, édesség, csoki helyett együnk meg egy marék diót.

Körte

C-vitaminban és rézben gazdag. Nyersen, de akár sütve is fogyaszthatjuk.

Retek

Rostokban és C-vitaminban is gazdag. Karalábéval pürésítve krémlevesként is fogyaszthatjuk, nagyon finom.

A fent felsorolt gyümölcsökből, zöldségekből számtalan finomságot készíthetünk. Például kockázzunk fel almát és zellert, törjünk bele egy marék diót, és öntsük le olívás öntettel. Kiváló uzsonna.

Ha salátára vágyunk, vágjunk össze répát és zellert. Az öntethez keverjünk össze olívaolajat egy kis mustárral, citromlével, ízesítsük sóval és borssal, majd öntsük a zöldségekre.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!