Hétindító – 38. hét

Napirenden az ÁFA

Vidám reggelt kívánok Mindenkinek! Ismét egy új hétre virradtunk, és bármennyire is távolinak tűnik, de sajnos gőzerővel közelít az év vége…

Ami tehát 20-án – elsősorban áfa „névnapon” – határidős:

  • Havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél;
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges; (Itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében!)
  • Áfa bevallás benyújtása a speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges;
  • 1701-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

Mindezeken túl más fontos, határidős teendő a hétre nem jutott, de könyvelőként mindig találunk valami rendbe tenni valót, vagy ha nem, akkor biztosan jut a hétre is megoldandó feladat.

Aki nagyon unatkozna, „csendben” elkezdheti előkészíteni a negyedéves zárásokat. Ez több cég esetében akár már egy előzetes eredmény kalkulációval társul(hat), hiszen szeretik előre tudni az ügyfelek, hogy mire is számítsanak.

Amivel előre tudsz haladni:

  • Éves áfa bevallók iratanyagának feldolgozása (Negyedév lévén a küszöbérték átlépés lehetősége miatt velük is kell foglalkozni!);
  • Cégautóadóval érintett ügyfeleknél ellenőrizni kell, hogy határidőben befizették-e az erre vonatkozó gépjárműadót;
  • VSZJA hatálya alá tartozóknál előlegfizetés következik következő hónap 12-ig, tehát tőlük is be kell hajtani az iratanyagot;
  • Akinél már lehet, célszerű elkezdeni az adófolyószámla egyeztetéseket, a főkönyvi munkákat – kiemelt figyelemmel a társasági- és iparűzési adó feltöltésre kötelezett cégekre!

Szeptember lévén folyamatosan napirenden kell tartani a civil szervezetek NAV 1%-os regisztrációs eljárását, ott és ahol ez releváns. A határidő jogvesztő: szeptember 30. A jelenleg használatban lévő nyomtatvány a 17EGYREG nevet viseli!

Lassan érkeznek az 1%-os kiutalási összegek is a civilek részére, éppen ezért fontos figyelemmel kísérni az adófolyószámlájukat, hiszen adótartozás esetén könnyen visszatarthat a kiutalandó összegből az adóhatóság.

Mindenkinek eredményes munkát, szép őszi napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!