Vezető tisztségviselő jogviszonya – 1. rész

A téma ismerete nélkülözhetetlen, de körülményes

A gazdasági társaság tagját, ügyvezetőjét érintő jogviszonyok helyes besorolása rendkívül fontos a könyvelők, bérszámfejtők, adótanácsadók munkája során. Magyarországon jelenleg hozzávetőlegesen 600 000 társas vállalkozást tartanak nyilván, melyeknek könyvviteli, bérügyi feladatait a felsorolt szakemberek látják el, illetve adnak tanácsot azok megfelelő működésével kapcsolatban. Ezek a feladatok nagy felelősséggel járnak, hiszen az ügyvezető helytelen jogviszony-besorolása mind anyagi, mind pedig adminisztrációs szempontból rendkívül nagy terhet róhat a vállalkozásra, és a képviseletet ellátó szakemberre is.

A jogviszonyok besorolása különböző szempontok alapján történik, ha az ügyvezető tag a gazdasági társaságban, és akkor is, ha nem az. Továbbá változhatnak a lehetőségek, ha munkát is végez a vállalkozásban, hiszen nagy valószínűséggel ilyenkor két jogviszony jön létre, akár egyidőben.

Előfordulhat olyan eset is, hogy módosul(nak) a már meglévő jogviszony(ok) az ügyvezető, tulajdonos élethelyzetének változásával – ezért javasolt bizonyos időközönként (például évente) felülvizsgálatot végezni a meglévő vállalkozásokban is.

Ahhoz azonban, hogy a körülmények feltérképezését követően személyre, illetve vállalkozásra szabottan tudjunk gondolkozni, ezáltal eljárni, már biztonsággal ismernünk kell a jogviszonyok helyes besorolásának menetét.

A jogviszonyok elbírálásával kapcsolatos jogszabályi környezet rendkívül összetett, száraz, több törvénykönyvet ölel fel, az oktatásban viszont nem fordítanak kellő figyelmet erre e rendkívül fontos területre. Kevesen tanítják a vállalkozók jogviszonyainak megfelelő elbírálásának menetét, felülvizsgálatát és az egyedi igények szerinti, jogszabálykövető optimalizálást. Pedig ahhoz, hogy egy vállalkozó mindig a megfelelő döntést hozza, továbbá szakemberként a legjobb javaslatot tegyük az ügyfelek részére, elengedhetetlen ennek a területnek is az alapos ismerete.

A cikksorozat következő részéből megismerhetjük, hogy milyen jogviszonyban lehet ellátni az ügyvezetést, továbbá megtudhatjuk, hogy meglévő jogviszonyok felülvizsgálata során mit szükséges ellenőriznünk.

* * *

Szörényi Marianna – 2020. április 22-én megrendezésre kerülő – konferenciáján többek között bemutatja a tagok és az ügyvezetők lehetséges jogviszonyait, a kapcsolódó társadalombiztosítási szabályokat, és azok gyakorlati alkalmazását.  A PENTA UNIÓ Zrt. által megrendezésre kerülő konferenciára még kedvezményesen tudsz jelentkezni >>Ügyvezetői és tagsági jogviszony elbírálása a gyakorlatban – tb szabályok 2020

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!