A téli leárazások csapdája

Mennyi az annyi?

Az év eleji leárazások sokak számára vonzó lehetőségek, hogy ilyenkor szerezzék be a jövő évre szóló téli holmikat. Azonban érdemes nem elcsábulni a 30-50-70 százalékos leárazásoknak, és ésszel vásárolni. Elmondjuk, miért.

Mennyi az annyi?

Kevés olyan tudatos vásárló van, aki kinéz magának egy terméket, majd megvárja, hogy akciós legyen. A legtöbbünk impulzusvásárló, vagyis ha meglátunk valamit, ami tetszik, akkor megvesszük. A leárazások idején ez fokozottan igaz, sok minden tetszik, és azt érezve, hogy ez most olcsóbb, vagyis a bolondnak is megéri, megveszünk mindent, ami szembejön, mondván, jövőre felvesszük.

Sok kereskedő ugyanakkor az eredeti áron adja akciósan a termékét, csak fölé ír egy számot és áthúzza. Mivel nem emlékszünk, mennyibe került eredetileg, a kedvezmény mértékét látva megvesszük akkor is, ha valójában nem, vagy csak alig párszáz forintot takarítunk meg.

Azt is vegyük figyelembe, hogy teljes áron többször meggondoljuk, mire van szükségünk. Összeillő, kombinálható ruhadarabokat vásárolunk, kitaláljuk, mit mivel fogunk felvenni. Ha azonban leárazáskor mindenfélét megveszünk csak azért, mert tetszik, lehet, hogy a következő téli szezon elején azzal szembesülünk, hogy már nincs meg az a csizma, amihez jól állt volna a nadrág, vagy a színes, vidám felsőt igazából semmihez sem tudjuk felvenni, legfeljebb a nyári, fehér farmerunkhoz. Ha viszont sok holmit vettünk, de nem hordjuk őket, hiába volt olcsóbb, ár/érték arányban igazából ráfizettünk az egészre.

Az időtálló daraboké az előny

A legújabb divat szerint készült darabokat mindig leárazzák, nem véletlenül. Nagy esélye van, hogy jövőre már nem lesz divatos, így ha a trendet szeretnénk követni, mi sem fogjuk többet felvenni. Az időtálló darabokat viszont nem, vagy csak kis kedvezménnyel árazzák le pont azért, mert azt jövőre is keresni fogják. Ilyen lehet egy elegáns, fekete szövetkabát, vagy egy kis fekete koktélruha, de egy slim fit, egyenes szárú, kék farmert is biztosan ki fogunk használni, ha most megvesszük.

Gyereknek ne vásároljunk előre

Az árleszállításokat arra használjuk, hogy magunknak beszerzünk pár minőségi, szép, időtálló darabot. A gyerekeknek nincs értelme szezon végén bármit is vásárolni, mert nem tudjuk kiszámítani, mennyit nőnek egy év alatt. Csizmát akkor se vásároljunk, ha két számmal nagyobbat vennénk, biztos, hogy abban az évben a szezon kezdetén még rá fog menni a tavalyi csizma is, mert nem nőtt nagyot a lába.

Pulóvereket, nadrágokat sem érdemes beszerezni, szintén a bizonytalan méret miatt. Másrészt a gyerekeket, különösen a tiniket nagyon befolyásolják a barátok, osztálytársak véleménye. Ki tudja, mi lesz egy év múlva a trendi a körükben? Ha idén még Soy Luna vagy Pókember volt a kedvenc, jövőre lehet, hogy az ilyen mintás pólóra már rá se akar majd nézni szemünk fénye. Úgyis olyat akar majd ő is, mint ami a többieken van.

Sokan azzal vásárolják meg az akciós darabokat, hogy ha nem lesz jó, eladják a neten, úgyis akciós volt., és majd vesznek másikat. Azonban, ha belegondolunk, így nem használjuk ki a leértékelés előnyeit. Az internetes adok-veszek oldalakon még a címkés gyerekruhákat is csak az eredeti ár töredékéért lehet eladni, ráadásul nem kis macerával jár, amikor mindenki a méreteket kéri, majd meg kell oldanunk a postázást.

Természetesen nem akarunk senkit lebeszélni a szezon végi leárazások kihasználásáról. Csupán arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ne a pillanatnyi kedvünk alapján vásárolgassunk, hanem gondoljuk át ilyenkor is, milyen ruhadarabok hiányoznak a gardróbból, és azokra vadásszunk kedvező áron. Amiből van már tíz, abból nem kell a 11., hiába akciós. 🙂

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!