A szemüveg, mint munkáltatói juttatás adókezelése

Az „általános” munka szemüveg

A szem az egyik legfontosabb érzékszerveink közé tartozik, a látás képessége nélkül nem lennénk képesek elvégezni hétköznapi teendőinket és munkánkat sem. A munkáltató által biztosított vagy biztosítandó szemüvegek többfélék lehetnek és a juttatás a munkavégzés körülményeitől függően adóköteles vagy sem. Természetesen a szemüveg lehet dioptriás (egyfókuszú, bifokális, többfókuszú) vagy sem. Előbbihez szemész orvosi vizsgálat szükséges, utóbbihoz pedig nem. A szemüveg lehet: napszemüveg, nem napszemüveg, fényre sötétedő szemüveg, cserélhető lencsés dioptriás napszemüveg, sárga kontraszt kiemelő szemüveg, víztiszta zárt védőszemüveg stb.

Bizonyos munkakörülmények megkövetelik a munkavédelmi szemüveg használatát, ilyen például a hegesztés, vagy az olyan üzemek, ahol vegyi anyagokkal, vagy más fröccsenő, porzó anyagokkal dolgoznak, vagy búvár feladatokat kell ellátni. A hegesztés által keletkező szikrák, vagy más anyagok komoly veszélyt jelentenek a szemre, jelentős látáskárosodást okozhatnak. Mindemellett vannak olyan munkakörök, ahol a tisztánlátás/éleslátás erőteljesen megkövetelt például repülőgép alkatrészek gyártása. Ilyen esetben akár kéthetente történő szemész orvosi vizsgálat és dioptriás szemüveg viselése is szükséges lehet. A kritikus munkaköröknél tehát a védőszemüveg és a munkaszemüveg számtalan változata fordulhat elő. A munkavédelmi követelmények miatt ezeknek a szemüvegeknek a munkáltató általi biztosítása kötelező és adóztatási szempontból a nyújtásuk adó és járulékmentes. A társasági adóban a juttató munkáltatónál elismert költség. Az áfa köteles tevékenységhez használt munka (védő) szemüvegek előzetesen felszámított áfája a juttató munkáltatónál levonásába helyezhető.

Természetesen nem csak az ilyen egyértelmű veszélyek ellen kell védenünk a szemet, hanem az UV sugárzástól, vagy a monitor káros sugárzása ellen is.

A képernyő előtti munkához használt szemüveg

A munkáltató által biztosítandó szemüvegeket illetően még mindig vannak hiányosságok, bár már 1999. óta hatályos képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet (továbbiakban: Rendelet).

A Rendelet 2. § c) pontja alapján a képernyős munkakör olyan munkakör, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is.

A „képernyő” elnevezés megtéveszthető lehet, hiszen képernyő a számítógép monitor, a laptop képernyője, egyéb megfigyeléshez használt eszközök képernyője, de még a számológép és a pénztárgép is rendelkezik képernyővel. A Rendelet értelmében természetesen nem minden eszközt kell képernyős eszköznek minősíteni. Például a számológép és a pénztárgép sem tartozik ezen eszközök közé.

A képernyős munkahellyel kapcsolatosan megjegyzendő, hogy bizonyos esetben egyértelmű azok beminősítése (például adatrögzítő, biztonsági kamerát figyelő, könyvelő). Vannak azonban olyan határesetes munkakörök is, amelyek kapcsán nehéz beazonosítani a képernyő előtti munkavégzést. Az ilyen munkaköröknél nem árt kikérni a munkaegészségügyi szaktevékenységet folytató szakember véleményét.

Amennyiben megtörtént a munkakör képernyős munkakörnek történő minősítése, a munkáltató köteles a munkakörben történő foglalkozás megkezdése előtt, valamint a külön jogszabályban előírtakon túlmenően legalább kétévente a munkavállalót szem- és látásvizsgálatra küldeni.

A Rendelet hatálya kiterjed minden olyan szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatott munkavállalóra, aki napi munkaidejéből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt (nem feltétlenül számítógép) használ, továbbá arra a munkáltatóra, amely őt alkalmazza. Amennyiben a munkavállaló több jogviszonnyal rendelkezik, akkor a szemüveget annak kell biztosítania, ahol a 4 órás képernyő előtti munkavégzés megvalósul. Ha valaki két munkáltatónál egyenként legalább 4 órában végez képernyő előtti munkát, , akkor mindkét munkáltatónak van ilyen kötelezettsége.

Védőszemüveg biztosítása kapcsán a munkáltató által biztosítandó kétféle szemüvegről beszélhetünk: a monitor emberi szemet rongáló hatása ellen védő szemüveg valamint az éles látást biztosító szemüveg.

A monitor szemrontása ellen védő szemüveg

A monitorok káros sugárzását/rezgését kivédő szemüvegek védőeszköznek minősülnek. A szemüveg juttatás jogszabály által kötelező. A szemüveg a személyi jövedelemadót szabályozó 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.8. pontja alapján adómentes juttatásnak minősül. A szemüveg biztosításához szemész orvosi vizsgálatra nincs szükség. A beszerzést terhelő áfa levonásba helyezhető amennyiben a szemüveget áfa köteles tevékenységhez használják.

Az éleslátást biztosító szemüveg

A képernyős munkavégzés megkezdése előtt a munkavállalónak kötelező szemész orvosi vizsgálaton kell részt vennie, amelyet legalább kétévente meg kell ismételni. A vizsgálat költségei a munkáltatót terheli. Amennyiben a képernyős munka miatt panasza jelentkezik a munkavállalónak (például látásromlás), akkor a szemész orvosi vizsgálatot soron kívül el kell végezni.

A munkáltató köteles megtéríteni a képernyőhöz szükséges szemüveglencséket és az annak rendeltetésszerű használatához szükséges, legolcsóbb keret árát. Ezt a szemüveget az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.8. pontja alapján adómentesen térítheti meg a munkáltató a munkavállaló részére, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a szemüveg védőeszköznek minősül. Az adómentes juttatás után járulékot sem kell fizetnie a munkáltatónak. Az éles látást biztosító egyfókuszú szemüveglencse dioptriafüggő, így az ára is változó. Ezért a kötelezően előírt szemüveg értéke összegszerűen sem a jogszabályban, sem pedig belső szabályzatban nem határozható meg. Ha a munkavállaló már használ szemüveget, és az a képernyő előtti munkavégzéshez is megfelelő, akkor a munkáltató kizárólag látásromlás esetén lesz köteles másik szemüveget biztosítani.

Nem tartozik az adómentes körbe, tehát adóztatandó:

  • a kontaktlencse,
  • a bifokális,
  • a progresszív,
  • a munkaprogresszív,a fényre sötétedő többfókuszú lencse, vagyis az olyan szemüveg, amelyet a munkavállaló a munkavégzéstől függetlenül is használ.

Az egyfókuszú lencsék megtérítése is adóköteles abban az esetben, ha az nem a monitor, éleslátását biztosítja például a munkavállaló élesen látja a monitort, de távolabbi pontra már nem lát élesen. Ez egyébként egy érdekes szabályozás, hiszen sok esetben nem csak a monitort, hanem az íróasztalon lévő írott anyagot, bizonylatot is élesen kell látni és sokszor ez sokszor egy egyfókuszú szemüveglencsével nem lehetséges.

Ha a munkáltató szabályzat alapján ezeket a szemüvegeket megtéríti, akkor az Szja tv. 70. §-a alá tartozó juttatás lesz. A szemüveg ára 1,18-szorosa után 15 százalék személy jövedelemadót és 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Amennyiben szabályzatban nem rögzített eseti térítésről van szó, akkor a szemüveg ára jogviszonyra tekintettel kapott jövedelemnek minősül.

A napszemüveg

Érdekes kérdést vet fel a napszemüveg megtérítésének adóztatása. Vannak olyan munkakörök, ahol védőeszköznek minősül a napszemüveg (példádul gépjárművezető). Ebben az esetben a napszemüveg juttatása adómentesen számolható el, ugyanis az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.8 pontja értelmében adómentesen adható a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszköz. Amennyiben a szabályok szerint történik a szemüveg juttatása, akkor az Áfa tv. 67. § (2) bekezdése alapján a juttató munkáltatónál az áfa levonásba helyezhető, annak ellenére is, hogy ingyenesen történik az ilyen szemüveg átadása a munkavállaló részére.

Egyéb esetben a napszemüveg juttatása szabályzatba foglaltak mellett 70.§ alá tartozó egyéb meghatározott juttatás, szabályzat nélkül a jogviszonyhoz kapcsolódó jövedelemként adóztatandó. Ebben az esetben az áfa levonása sem lehetséges a juttatónál.

* * *

Amennyiben érdeklődsz a számvitelt és az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén. A hagyományos kétnapos továbbképzésre itt jelentkezhetsz! >> Jelentkezem

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!