A nyílt végű pénzügyi lízing buktatói 10 pontban

A személygépkocsikkal kapcsolatos adókockázatok

Mostanában gyakran találkozunk nyílt végű pénzügyi lízing keretében „beszerzett” személygépkocsikkal. Nézzük végig 10 pontban azokat a „rejtett veszélyeket”, amelyek adókockázatot jelenthetnek a vállalkozásnak.

 1. Mi az a személygépkocsi?

Kulcs fontosságú az adójog és számvitel (költségelszámolás) szempontjából annak megállapítása, hogy személygépkocsiról beszélünk-e vagy sem?

Az áfa rendszerében a vámtarifa besorolást kell mérvadónak tekinteni. Az Szja törvény is tartalmaz egy definíciót a személygépkocsira, melyet első sorban a kiküldetés, munkába járás, egyéni vállalkozások elszámolása során alkalmazunk. A társasági adó törvény definíciója azonos az Szja törvényben szereplő fogalommal. Ezen kívül a gépjárműadó törvényben is találunk egy személygépkocsi fogalmat, valamint a cégautóadó tekintetében az szja defìníciót alkalmazzuk némi eltéréssel. Tehát van miből választani…

 1. Áfa levonás

A nyílt végű pénzügyi lízing az áfa törvény szerint szolgáltatásnak minősül. Ennél fogva a személygépkocsival kapcsolatos szolgáltatás áthárított áfa tartalma is levonható, de csak az adóköteles tevékenység arányában! Ezen kívül az áfa levonásnál figyelni kell, hogy mire használja a lízingbe vevő a személyautót, hiszen vannak kivételek a levonási tilalom alól.

 1. Adóköteles használat dokumentálása

Hogyan támasszuk alá az adóköteles használatot? Például útnyilvántartással, de mivel ezt a jelenben (és legfeljebb a múltra) tudjuk előállítani, így az lízingdíj kezdőrészlet áfa időszakában még nem tudjuk előre meghatározni az arányt.

 1. Magánhasználat

A magánhasználat nem adóköteles tevékenységnek minősül, és nem is a vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében merül fel. A legjobb megoldás a magánhasználat kiszámlázása.

 1. Cégautó szabályzat

Egy szabályzattal a jogcímek és eljárások többségét le lehet fedni, de ennek hátránya, hogy a szabályzatban leírtakat be is kell tartani.

 1. Cégautóadó

Cégautóadót fizet a tulajdonos, a lízingbe vevő, a tartós bérletbe vevő, illetve, aki költséget számol el. A cégautó adó akkor is „ketyeg”, ha ideiglenesen kivonják az autót a forgalomból. Cégautóadót fizet a számviteli törvény hatálya alá tartozó Eva valamint Kata alany is. Kinek nem kell cégautóadót fizetni?

 1. Ki veszi meg az autót a futamidő végén?

A nyílt végű pénzügyi lízing esetén 3 lehetősége van a lízingbe vevőnek:

 • lízingbe vevő megjelöl egy harmadik személyt az autó megvásárlására,
 • lízingbe vevő megveszi az autót a maradványértéken,
 • lemond a vételi jogról a lízingbeadó javára.
 1. Maradványérték

A maradványérték az áfa törvényben is termékértékesítésnek minősül. Így szerepel a tételes áfa levonási tilalom rendszerében, mint személygépkocsi beszerzés. A maradványérték áfája tehát főszabály szerint nem vonható le, de itt is vannak kivételek.

 1. Szerződés minősítése

A szerződéseket nem a nevük, hanem a tényleges tartalmuk alapján kell megítélni és minősíteni!  Előfordult már néhány olyan eset, amikor a nyílt végű pénzügyi lízingszerződést zárt végű pénzügyi lízingszerződéssé minősítette az adóhatóság. Mikor teheti ezt meg?

 1. Piaci érték

Az adótörvények vonatkozásában az adó alapja mindig a piaci érték. A piaci érték meghatározására különböző technikák ismertek.

Kapcsolt vállalkozások között is fontos hogy piaci áron történjen az értékesítés. A közép- és nagyvállalkozásoknak erről nyilvántartást is kell vezetni a szabályzatukban foglaltak alapján.

A személygépkocsit maradványértéken megszerezheti bárki – harmadik fél –, de nem kikötés a lízingbe vevő és a futamidő végén megjelölt vevő közötti kapcsolt vállalkozási viszony sem.

Ebben az esetben felmerülhet akár egy ajándékozási illeték is a vevőnél a maradványérték és a piaci érték közötti különbözetre?

* * *

Ha felkeltettem érdeklődésedet, vagy csak szeretnél még felkészültebb lenni ügyfeleid ilyen jellegű kérdéseiben, akkor jelentkezz kedvezményesen még a mai napon a Lízing és bérlet – Könyvelői szemmel címmel 2016. szeptember 19-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen is megvitathatjuk felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!