Módosítások a 1629-es adóbevallás szerkezetében

Kedvező változások miatt bővült az adattartalom

A társasági adóalanyoknál már igencsak közeledik a beszámoló – május 31. – és ezzel egyidejűleg a társasági adóbevallás benyújtásának határideje. A 1629-es társasági adóbevallás szerkezete némi módosításon esett át, több új lappal bővült, ezért célszerű a bevallás benyújtása előtt áttekinteni ezeket a változásokat.

A bevallás szerkezetének változásai

A bevallás megnyitásakor az egyik szembeötlő szerkezeti változás az, hogy a nyomtatvány 12 lappal bővült, így a 41 lapos 1529-es nyomtatványhoz képest a 1629-es bevallás már 53 lapból áll.
A bővítés hátterében leginkább az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő adózókra vonatkozó új lapok „rendszerbe állítása” áll.

Új NY (nyilatkozati) lapok (1629-NY-01 és 1629-NY-02) kerültek beillesztésre, melyek az új kódkockák mellett a 1529 számú bevallás elő- és főlapján szereplő nyilatkozatokat, egyes jelölésekre szolgáló kódkockákat is tartalmazzák. A 1629 számú nyomtatványban már csak egy „Előlap” van, amelyen kizárólag tájékoztató szövegek találhatók.

Az adókötelezettség levezetése már két lapon történik (1629-01-01 és 1629-01-02). A progresszív mentesítés alá eső külföldi jövedelem kezelésére további két sorral bővítették a bevallást.

Az egyes állami támogatásokról szóló adatszolgáltatási lapok száma eggyel bővült. A számviteli törvény változásával összhangban az eredménykimutatás adatait tartalmazó 07-es lapon már nem szerepelnek a rendkívüli tételek levezetésével kapcsolatos kategóriák.

Az adóelőleg bevallása az adókulcs módosulásának függvényében

A társasági adóelőleg bevallása keresztféléves rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy az elszámoló bevallás benyújtásával egyidejűleg annak esedékességét követő második naptári hónap első napjával kezdődően 12 hónapos időszakra kell adóelőleget bevallaniuk a társasági adó alanyainak. Eddig a nyomtatványok automatikusan átemelték a fizetendő adó összegét az adóelőleg bevallására szolgáló 06-01-es lap megfelelő sorába, és a program osztotta szét azt négy, illetve 12 megfelelő részletre. Annak érdekében, hogy az adókulcs 2017. január 1-től hatályos csökkentése már a 2017-es évben éreztesse hatását, a bevallandó előleget – az eddigi általános szabályoktól eltérően – már az új, 9 százalékos mértékkel számítottan kell megállapítani. Az így kalkulált számított adó csökkenthető az adókedvezmények, valamint a beszámítás alapján visszatartott adó összegével. (Erről bővebben: lásd korábbi írásunkat – a Szerk.)

Az adó-felajánlás esetén járó jóváírás

A „Rendelkezés az adóról” címet viselő jogintézmény lényege, hogy az adózó az őt terhelő társasági adóelőleg, feltöltés, valamint az adó meghatározott részéről a törvényben meghatározott valamely kedvezményezett célra felajánlást tehet, így a felajánlott összeg nem a központi költségvetést, hanem a kedvezményezettet illeti meg. Az adózót a felajánlott összeg vonatkozásában adójóváírás illeti meg, mely az adózó adószámláján csökkentő tételként szerepel, és amelyet az adózó az egyéb bevételei között számol el. Annak érdekében, hogy az így elszámolt bevétel ne növelje az adóalapot, a bevételként történő elszámolás évében az adózó adóalap csökkentő tételként veheti figyelembe a részére jóváírt összeget.

Kiegészítő sportfejlesztési támogatás bejelentése a 1629 számú bevallásban

Az adózók egy része azért esett el végleg az egyes meghatározott kedvezmények támogatása után érvényesíthető adókedvezmény lehetőségétől, mert a kiegészítő támogatást nem utalta át az alaptámogatás teljesítésének adóévében. Ezt a szigorú szabályt enyhítendő a 2016-os évről készült társasági adóbevallásban az adózó csökkentett összegű adókedvezményt vehet igénybe, ha a kiegészítő támogatást az alaptámogatás teljesítését követően, de legkésőbb az érintett adóévről szóló bevallás benyújtásának határidejéig átutalja. Ebben az esetben az adózó a támogatási igazolásban szereplő összeg 80 százalékáig érvényesíthet adókedvezményt.

Amennyiben a kiegészítő sportfejlesztési támogatást az alaptámogatás adóévét követően teljesítik, és a támogatás bejelentésére szolgáló határidő a bevallás benyújtását követően járna le, akkor az adózó a bejelentést megteheti a 1629-SPBEJ-01-es lapon is.

Tárgyévi elhatárolt veszteség szerepeltetése

A negatív adóalap egy része után szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet igénybe az adózó, amennyiben a jogszabályban meghatározott valamennyi feltételnek megfelel. Ebben az esetben az adóalap-csökkentésre tekintettel keletkezett negatív adóalap 50 százaléka minősülhet elhatárolt veszteségnek. A tárgyévi elhatárolt veszteség feltüntetéséhez új sorral (28) bővült az A-02-02-es lap.

* * *

Amennyiben érdeklődsz az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén. A hagyományos, kétnapos továbbképzésre itt jelentkezhetsz! >>> Jelentkezem

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM