Egy-egy pörgős napon akár annyira felhalmozódhat a munka, hogy ebédelni sincs időd rendesen. Ilyenkor jó, ha van nálad pár olyan…
Mit süssünk idén karácsonyra?
Adunk pár tippet a bevált receptjeink közül
Nem vagy egy gasztrotündér, de idén végre sütnél valami finomat a családnak? Vagy minden évben megvan a menüsor, viszont most kísérleteznél valami újjal is? Adunk pár tippet a bevált receptjeink közül.
A karácsony egyik sarkalatos pontja a sütemény. Nem csupán Szentestére kell valami finomságot az asztalra tenni, ilyenkor olyan eltartható finomságokkal illik készülni, amivel akár Szilveszterig is megtölthetjük a bendőnket. Vagyis a minőség és a mennyiség egyaránt számít! 🙂
Mézeskalács
A karácsony egyik szimbolikus süteménye, mondhatni, enélkül nincs is ünnep. Anyáink idejében ezt a süteményt általában már novemberben el kellett kezdeni elkészíteni, majd dobozokban tárolták, és az ünnepek előtt tették tálcára, hogy addigra megpuhuljon. Szerencsére számos olyan recept elérhető az interneten, amelyet követve rögtön puha mézeskalács az eredmény.
Szükségünk lesz 50 g teavajra, 125 g mézre, 60 g barna cukorra, 250 g finomlisztre, 1 kávéskanál szódabikarbónára, 1 csomag sütőporra, 1 tojásra, és 4-5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverékre. Ha nem szeretnénk bolti fűszerkeverékkel megkönnyíteni az életünket, akkor egy-egy teáskanállal tegyünk a fentebb felsoroltakhoz fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, borsot, valamint citrom és narancs reszelt héját.
Lábasban kis lángon olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a mézet. Amíg kihűl a keverék, a maradék hozzávalóvak a tojás kivételével keverjük össze egy tálban. A kihűlt keverékhez adjuk hozzá a tojást, majd a tálból a szilárd összetevők keverékét. Amikor kész a massza, tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap vegyük elő, nyújtsuk ki a tésztát belisztezett nyújtódeszkán, és szaggassuk ki a formáinkkal. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, de hagyjunk távolságot, mert a sütik meg fognak nőni. 200 fokon 6-7 percig süssük. Ha kész, vagy bolti cukormázzal díszíthetjük, vagy készítsünk 120 g porcukorból és egy tojásfehérjéből házilag cukormázat. Díszítsük a sütiket, majd hagyjuk levegőn megszáradni. Mivel a cukormáz nagyon édes, vigyázzunk, hogy ne az egész süti felszínét mázoljuk be!
Fahéjas-gyömbéres keksz
Szükséges hozzá 280 g finomliszt, 180 g teavaj, 200 g kristálycukor, 1 tojás, 90 g akácméz, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt fahéj, valamint 2 teáskanál szódabikarbóna. Összedolgozzuk a hozzávalókat, lágy tésztát kapunk. Egy külön tálban keverjünk össze kristálycukrot fahéjjal. A tésztából tépkedjünk apró adagokat és egyenként gyúrjunk belőlük kis golyókat. Ezeket forgassuk meg a cukros fahéjban, és helyezzük el sütőpapírral kibélelt tepsiben. Hagyjunk kellő távolságot, mert a golyócskákból lapos, kerek kis sütik lesznek. 170 fokon 6-8 percig süssük. Ha kész, vegyük ki a tepsit, de ne nyúljunk még a sütikhez, mert túl puhák. Hagyjuk előbb kihűlni, és csak ezt követően tegyük őket tálra vagy egy dobozba. Sokáig eláll, már ha nem faljuk fel azonnal. 🙂
Hókifli
Szintén egy egyszerűen elkészíthető, klasszikus finomság. 25 dkg lisztet, 20 dkg teavajat, 10 dkg porcukrot és 10 dkg darált mandulát keverjünk össze, gyúrjunk belőle homogén masszát. Sodorjunk a tésztából ujjnyi rudakat, majd hajlítsuk őket kiflialakba. 170 fokon süssük kb. 8-10 percig. Ha kész, még forrón forgassuk bele vaníliás cukorba.
Nektek melyik a kedvenc karácsonyi süteményetek? Küldjétek el nekünk kedvenc recepteteket! 🙂
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás