Egy-egy pörgős napon akár annyira felhalmozódhat a munka, hogy ebédelni sincs időd rendesen. Ilyenkor jó, ha van nálad pár olyan…
Mindjárt itt a tél…
Igyunk teát!
A tea kiváló szomjoltó, forrón fogyasztva átmelegít a hideg napokon. Lehet gyümölcsös, zöld vagy fekete tea magában vagy ízesítve. Számtalan féle ízben kapható, így mindenki megtalálhatja a legjobban tetsző változatot. Most mutatunk néhány szokatlanabb ízkombinációjú, állagú teát.
Sült tea
Elsőre furcsán hangozhat, de a sült tea igazi finomság. Receptje körülbelül 150 éves, eredetileg Csehországban volt nagyon népszerű. A sült tea karamellizált gyümölcsből áll, némi fűszerezéssel. Nem dobozban, hanem befőttesüvegekben tárolják, sötét, hűvös helyen. Így akár egy évig is eláll, ez a leginkább lekvár állagú sült tea. Csak le kell önteni forró vízzel, és azonnal fogyasztható. Darabos, de nem szükséges leszűrni, mint a gyümölcsteákat, hanem a karamellizált gyümölcs a végén kikanalazható a bögréből. Számtalan ízben készülhet, a hagyományos alma, eper, narancs mellett létezik feketeberkenye, almás-mentás, gyömbér, homoktövis vagy aloe-vera ízben is. Magyarországon Frupka márkanéven lehet néhány helyen kapni.
Puerh tea
A dél-kínai szubtrópusi területekről téglákba préselve, öszvérháton szállították egykor az óriási tealeveleket, elsősorban Tibet felé. A ma már 40-50 éves teák az aranynál is drágábbak és értékük évről évre nő. Aukciókon találkozni néha velük, több ezer, esetenként több tízezer dollárért cserélnek gazdát. Különleges illatában felfedezhető a penész, az avar, a föld, az istállótrágya, a whisky és a sült dió. Speciális agyagkannákban készítik, többször leöntik a tealeveleket, majd azonnal leszűrik, a levelek nem áznak a vízben. Így minden egyes átöntéskor új aromák jönnek elő. Ha valahol megkínálnak ilyen teával, feltétlenül kóstoljuk meg!
Fúziós teák
A teák terén is egyre nagyobb tért hódítanak a fúziós ízek. Több márkának is kapható fúziós kollekciója, ahol különféle, elsőre szokatlan párosításokkal találkozhatunk. Ilyen például a meggy-banán, az alma-málna. Ma már teljesen átlagosnak számít az alma-fahéj, szilva-fahéj kombináció például, ami remek ízválasztás hideg, téli napokra.
Bátran kísérletezzünk otthon is!
Az internetet böngészve számos finom teareceptre is bukkanhatunk, amelyet magunk is el tudunk otthon készíteni. Megfázás esetén például bátran próbáljunk ki egy házi gyömbérteát! Kockázzuk fel a gyömbért, tegyünk mellé fahéjat és egész szegfűszeget. Öntsük le forró vízzel és legalább 20-30 percen keresztül áztassuk. Ízesítésként mézet adjunk hozzá, ha szükséges. Télen, ha megfáztunk, kiváló forró ital.
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás