Hétindító – 48. hét

Nyakunkon a december...

Jó reggelt kívánok Mindenkinek! Lassan beindul a karácsonyi készülődés, ezért könyvelőként (is) egy igen sok feladattal tarkított hónap előtt állunk, annak ellenére, hogy ez a hét viszonylagos nyugalmat ígér! Nézzük hát, mi az, amivel haladnunk kell!

A héten – a munkánkat meggyorsítandó – már bekérhetőek a jelenléti adatok, így talán kicsit korábban elkészülhetünk a szokásos bérszámfejtési munkálatokkal, illetve a bevallások elő- és elkészítésével.

Mindezeken túl az arra kötelezetteknek ideje a pénztárgép kódokat megkérni, mely lehet támogatásos, és támogatás nélküli. A részletszabályokra a múlt heti Hétindítóban már kitértünk, ugyanakkor a nyomtatvány erre még nem volt felkészítve, azonban november 24-e után ennek működése is helyreállt, és lehetségessé vált már „támogatásos” kódot is igényelni! Az erre a célra rendszeresített nyomtatvány továbbra is a PTGREG nyomtatvány.

Amire biztosan gondolnunk kell decemberben:

  • áfa státuszbeli váltások, megfűszerezve az új alanyi adómentes értékhatárral kapcsolatos átmeneti szabályok tanulmányozásával;
  • áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései, stb.);
  • törzsadat kontroll a tekintetben, hogy ki milyen tevékenységet is végez ténylegesen, szükséges-e törölni vagy felvenni új tevékenységet, belép(het)-e a pénztárgép-használat kötelezettsége;
  • különböző nyereségadózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (pl. érdemes-e váltani KATA-ra, KIVA-ra, EVA-ra vagy azokból kijelentkezni);
  • jegyzett tőke emelések vizsgálata ügyfeleinknél;
  • az általunk könyvelt civil szervezetek alapító okirat, alapszabály módosításainak figyelemmel kísérése;
  • december 20-i felöltések (pl. EVA, társasági adó, iparűzési adó) az arra kötelezetteknek;
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek;
  • adófolyószámla kontroll (különösen KATA-soknál, civil szervezeteknél);
  • és természetesen – de nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett.

A fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű ideje korán számba venni. Véleményem szerint azonban nem tartozik a közvetlen kötelezettségeink közé a gazdaságossági számítások egy részének elvégzése. Az viszont tény, hogy az ügyfelek bizonylatait mi látjuk, a főkönyveiket mi tudjuk igazán értelmezni, és egyre inkább azt tapasztalom, hogy az ügyfél kifejezetten jó néven veszi tőlünk, ha felhívjuk benne egy-két dologra a figyelmét, és a törődésünket érezve talán nagyobb megbecsülést kaphatunk mi is. A nagyobb időigénnyel rendelkező gazdaságossági és adóoptimalizációs számítások jóval bonyolultabbak lehetnek, nemegyszer akár egy kisebb fajta évzárást is igényelhetnek. Ilyenkor javaslom külön díj megfizetése mellett felajánlani a különböző adózási módok melletti adóterhelés kiszámítását!

Egyre inkább tapasztalom, hogy kisebb cégek ügyvezetői is lassan ráébrednek, hogy nem mindig az elsőre „olcsónak” tűnő megoldás a legjobb. Meggyőződésem, hogyha ügyfeleink segítségére vagyunk az adójuk optimalizálásánál, akkor hallgatnak a tanácsainkra, hajlandóak változtatni, és egy tartós, megbízható alapokon nyugvó ügyfél-könyvelő kapcsolatot tudunk velük kialakítani.

Mindenkinek „haladós” napokat, zökkenőmentesen működő ügyfélkapu rendszert kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!