Megváltozott munkaképesség? Itt a kedvezmény! – VIDEÓ

A megváltozott munkaképességű vállalkozók kedvezménye a szociális hozzájárulás adóból

A 27 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény (Eat.) tartalmazza. Ennek fizetésére kötelezett a biztosított, azaz nem kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó és ezt fizeti a biztosított társas vállalkozó tagja után a társas vállalkozás. Bizonyos egyéni és társas vállalkozók esetén azonban az Eat. 462/A. §-a alapján kedvezmény vehető igénybe a szociális hozzájárulási adóból.

A szociális hozzájárulási adóból részkedvezmény illeti meg

  • az egyéni vállalkozót a saját maga után fizetendő adóból,
  • a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjával fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyára tekintettel terhelő adóból, ha az egyéni vagy társas vállalkozó megváltozott munkaképességű az alábbiak szerint.

A célszemélyek, akikre tekintettel az adókedvezmény igénybe vehető

Ezen személyek két csoportra oszthatóak aszerint, hogy átalakított ellátás vagy újonnan megállapított ellátás igénybevételére kerül sor.

a) Átalakított ellátás

Az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki 2011. december 31-én – a Tny. alapján megállapított – I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32–33. §-a alapján jelenleg rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül.

b) Újonnan megállapított ellátás

Az egyéni vagy társas vállalkozó, aki rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű.

Az igénybe vehető kedvezmény

A kedvezmény egyenlő az adó-megállapítási időszakra az egyéni vállalkozó által saját maga után megállapított, illetve a tag után a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér (jelenleg havi 105.000 forint) kétszeresének 27 százalékával.

Ez a támogatás csekély összegű támogatásnak minősül, amelyet kizárólag az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet szabályai alapján lehet nyújtani. Nem nyújtható csekély összegű (de minimis) támogatás az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikkében meghatározottakra.

A csekély összegű támogatás odaítélésének feltétele a kedvezményezett nyilatkozata arról, hogy az előző három pénzügyi évben általa igénybe vett csekély összegű támogatás nem haladja meg a 200.000 eurónak, közúti szállítási ágazatban a 100.000 eurónak megfelelő forintösszeget.Legyél Te is vállalkozásod vagy ügyfeled TB specialistája!

Találkozzunk személyesen és vitassuk meg együtt kérdéseidet a PENTA UNIÓ Zrt. által szervezett alábbi konferenciákon:

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!