2018. januárban nem várt nyugdíjemelés

Mennyivel is emelkedik pontosan?

A Kormány 359/2017. (XI. 30.) számú rendelete szabályozza a nyugellátások és egyes más ellátások 2018. január havi emelését. E rendelet szerint a nyugellátásokat és egyes más nyugdíjszerű ellátásokat a fogyasztói árindex tervezett növekedése mértékével emelik. Jelen cikkünkben igyekszünk kitérni a részletekre.

A Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény szerint ez a tervezett mérték 3 százalék. Így mindenki 3 százalékos emelésre számított január 1-jétől. A hivatkozott kormányrendelet szerint azonban azok, akik 2017. novemberében 9,6 százalékos nyugdíj-kiegészítésben, illetve egyösszegű kifizetésben részesültek, még a 3 százalékos emelés végrehajtása előtt 0,8 százalékos nyugdíjemelésben részesülnek.

Miről van itt szó?

Nyugdíjtörvényünk (a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény- Tny.) 62. §-a rendeli el, miszerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást – ideértve az ezzel egyenértékű egyéb ellátásokat is – a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. A tárgyévi tervezett fogyasztói árnövekedést a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg. Nyugdíjtörvényünk azonban azt is szabályozza, hogy ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a költségvetési törvényben tervezett mértéket, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni.

Az történt, hogy ez az eltérés az 1 százalékpontot most nem érte el, ezért november hónapban egy összegű különbözet kifizetésére került sor. Az érintettek egy összegben megkapták a november havi nyugdíjuk 9,6 százalékát. Ez beépül a januári nyugdíjemelés alapját képező nyugdíj összegébe (havi nyugdíjról lévén szó, a novemberben ezen a címen kapott összeg 1/12-ed része).

Aki részesült a 9,6 százalékos egyösszegű különbözetre (arra jogosult volt), annak nyugdíját 2018. január 1-jével először felemelték 0,8 százalékkal, majd az így növelt összegre jön rá a 3 százalékos nyugdíjemelés.

* * *

Amennyiben részletesebben is érdekel nyugdíjtörvényünk alkalmazása, vagy a társadalombiztosítással kapcsolatos egyéb aktualitások, akkor jelentkezz a mai napon kedvezményesen a TB A-Z-ig címmel Széll Zoltánnéval és Dr. Bogdán Zsuzsannával, 2018. január 23-án a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó közös előadásunkra, ahol személyesen is át tudjuk beszélni felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM