Meghosszabbították a társasági adó bevallásának határidejét – vagy mégsem

Nem árt az óvatosság!

társasági adó

A NAV május 17-én közleményt adott ki, mely szerint a társasági adóbevallás határidőn túli benyújtása esetén bizonyos feltételek mellett elkerülhetők a szankciók. Ezzel kapcsolatban nem árt azonban az óvatosság, hiszen – bár sokan úgy gondolják – a június 30-ig tartó halasztás nem automatikus, és nem is terjed ki minden esetre!

Ebben a hírlevélben röviden összefoglaljuk a bevallások késedelmes benyújtására vonatkozó könnyítéseket.

Ha egy adózó önhibáján kívül nem tudja az előírt határidőig teljesíteni a bevallási és adófizetési kötelezettségét, lehetősége van ún. igazolási kérelem benyújtására, hogy mentesüljön a mulasztás miatti szankciók alól. Az általános szabályok szerint ezt a kérelmet az akadály megszűnését követő tizenöt napon belül, a bevallás pótlásával egyidejűleg lehet előterjeszteni. Lényeges, hogy a kérelemben igazolni kell, hogy a mulasztás az adózó önhibáján kívüli okra vezethető vissza.

A NAV közleménye szerint azonban az igazolási kérelem elbírálása a mostani helyzetben egyszerűsödik abban az esetben, ha a COVID-19 járvány akadályozta a kötelezettségek teljesítését, és a bevallás, valamint a befizetés 2021. június 30-ig beérkezik.

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy mindez nem a határidők automatikus kitolását jelenti. A jogkövetkezmények alóli mentesüléshez mindenképpen szükséges az adóbevallás beadásával egyidőben benyújtani az igazolási kérelmet is, melynek elbírálásakor a NAV figyelembe veszi a koronavírus-járvány okozta nehézségeket. Ha a NAV helyt ad az igazolási kérelemnek, akkor úgy tekinti, hogy az adózó a megadott határidőn belül teljesítette a kötelezettségeket, azaz, nem szabható ki bírság a késedelem miatt.

Másrészt, a fenti, június 30-ig tartó különleges méltányosság kifejezetten a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot és az energiaellátók jövedelemadóját érinti, nem terjed ki azonban az iparűzési adóra! Annak vonatkozásában az adott önkormányzati adóhatóságok dönthetik el, hogy hasonlóan megértőek lesznek-e.

Rendelkezés az adóról

Speciális és szigorúbb szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha az adózó a társasági adóbevallásában filmalkotás vagy látvány-csapatsport támogatásra történő adófelajánlásról szeretne rendelkezni.

Az erről szóló rendelkező nyilatkozatot a bevallási határidő napjáig lehet benyújtani – mint azt a Pénzügyminisztérium május 27-én közölte. Ezt a NAV kvázi jogvesztő határidőnek tekinti, ami azt jelenti, hogy csak akkor lehet rendelkezni az adóról, ha a bevallást május 31-ig benyújtják. Ha ez nem történik meg, a NAV nem teljesíti az átutalást, és a nyilatkozat megtételére a bevallás és a kérelem későbbi benyújtása esetén sincs lehetőség.

Az adó befizetésének csúsztatására ettől függetlenül van lehetőség egy speciális szabály alapján. Ha június 15-ig megtörténik a befizetés is, akkor külön kérelem alapján a NAV átutalhatja az összeget a kedvezményezett részére.

Javasoljuk tehát, hogy amennyiben a vállalkozás rendelkezni szeretne a társasági adóról, mindenképpen nyújtsa be a bevallást május 31-ig, mert a felajánlás elutasítása csak így kerülhető el. Ha szükséges, lehetőség lesz az önellenőrzéssel történő módosításra a későbbiekben.

Bízunk benne, hogy az áttekintés hasznos segítséget nyújt a társasági adóbevallások és befizetések teljesítésében.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!