Hétindító – 22. hét

A mai nap után egy kicsit fellélegezhetünk

hétindító

Habos kávés, napsütéses jó reggelt kívánok nektek, bár felénk igen szomorkás az idő!

A mai napra határidős:

  • 2029 bevallás adatszolgáltatás, a társasági adóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról.
  • 2071 bevallás ott és ahol ez szükséges (jelen esetben ez a más adónem hatálya alá áttérők esetében releváns).
  • 20KIVA Bevallás a kisvállalati adóról (KIVA esetén figyeljünk arra, hogy tudomásom szerint a helyi iparűzési adóban a KIVA alap választása május 31-ig jogvesztő hatályú!).
  • 20HIPA helyi iparűzési adóbevallások benyújtása, immár a NAV felé (nagyon nagy segítség lehet Budapest rendszere, mely a bevallást kitöltve ÁNYK felé import állományt készít, ami oda beolvasható, én más helyiségek ipáját is ezzel készítem, figyelve a helyiség átnevezésére, az esetleges kulcs módosításra, és az előlegek összegére).
  • Civil szervezetek esetén választható a TAONY nyilatkozat, de csak akkor, ha sem ingatlanhasznosításból, sem vállalkozási tevékenységből nincsen sem bevétele sem ráfordítása a civil szervezetnek, a mai nap e tekintetben jogvesztő hatályú!
  • 19KOZ azon civil szervezeteknek, akik 2019-ben már kaptak 1%-os kiutalást, erről a NAV tájékoztatója megjött az ügyfélkapura, cégkapura – kinek hova – de ha nem mentetted le, akkor az EBEV felületén az üzenetek alatt meglesz! Én szeretem ellenőrizni, hogy egyezik-e a könyvelésben kimutatott összeggel!
  • Természetesen a beszámolók letétbe helyezése, cégeknél OBR felületen, civileknél OBH irányába.

Júniusban 12-éig ne feledjük a civil szervezetek esetleges 08-as járulék bevallási kötelezettségeit sem azokban az esetekben, amelyekben az előző év (2020) tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. Ezekben az esetekben ugyanis rendkívüli bevallási kötelezettség keletkezik ezen szervezeteknél.

Mindeközben lassan megint hó eleje van, lassan érkeznek az adatok a bérszámfejtésre, és lassan-lassan a havi áfa bevallások elkészítésére is fel kell készülnünk! Különösen fontos ezt ebben a hónapban korán elkezdeni, mert lassan beköszönt a nagy szabadságolások időszaka is, így egy némely ügyfelet kifejezetten nehéz lehet ezen hónapokban időben elérni. Ha mást nem is, az iratanyag bekérését mindenképpen el kell kezdeni.

 Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, kevés maradék beszámolót, hideg fagyit kívánok! Igyekszem ez idő alatt rövidre fogni majd mondandómat, csak azért, hogy semmi fontos ne maradjon el!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!