Egy-egy pörgős napon akár annyira felhalmozódhat a munka, hogy ebédelni sincs időd rendesen. Ilyenkor jó, ha van nálad pár olyan…
Különleges desszertek
Válassz az alábbi receptek közül
Ha az ünnepekre vagy csupán a hétvégére szeretnél valami különleges finomságot készíteni, akkor válassz az alábbi receptek közül.
Almás pite pohárkrém
Ez a desszert gyorsan elkészül, mégis különleges, igaz, némileg kicsit bonyolult is. Szükséges hozzá 40 dkg mascarpone, 6 darab alma, 2 dl habtejszín, 4 dkg cukor, 8 dkg dió, 1 teáskanálnyi vaj, 6 dkg teasütemény, 5 darab szegfűszeg, 1 csomag habfixáló, 1 zacskó vaníliáscukor, 4 teáskanál őrölt fahéj és 1 citrom reszelt héja (kezeletlen, bio citrom legyen)
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felkockázzuk. 1 dl vízzel, a fele fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, a szegfűszeggel és 3 dkg cukorral összekeverjük és puhára pároljuk. Közben megpirítjuk a diót, majd darabosra törjük vagy vágjuk.
Megolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, belemorzsoljuk a teasütiket, megpirítjuk, majd megszórjuk a maradék fahéjjal.
A tejszínt összekeverjük a habfixálóval, beletesszük a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd kemény habbá verjük. Ha kész, óvatosan beleforgatjuk a mascarponéba. Elfelezzük a krémet és a felébe belekeverjük a diót.
A poharakba rétegezve beletesszük először a diós mascarponét, aztán a párolt almát, a vaníliás krémet, majd a tetejére szórjuk a pirított, fahéjas kekszmorzsát. Hűtőbe tesszük a tálalásig.
Rumbaba
A baba au rhum egy nagyon finom francia desszert. Speciális forma szükséges hozzá, amit helyettesíthetünk mini kuglóf formával is.
Kell hozzá 150 g liszt, 50 g vaj, 50 ml tej, 15 g cukor, 2 tojás, 5 g élesztő és egy csipet só. A sziruphoz 100 g cukrot, 50 ml narancslét, 50 ml rumot és 50 ml vizet használunk. Ezen kívül még egy kis baracklekvárra lesz szükség a végén.
Először keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a langyos tejet. Ha friss élesztőt használunk, futtassuk fel előbb a cukros tejben, és úgy adjuk a liszthez, ha por alakú, szárítottat, akkor egybe mehet az egész. Utólag adjuk hozzá az egyik tojást és az olvasztott vajat. Keverjük össze. Amikor kezd összeállni, mehet bele a másik tojás is. Gyúrjuk át a tésztát. Takarjuk le, és hagyjuk egy órán át kelni. Ha megdagadt, gyúrjuk át a tésztát. Osszuk el a mini kuglóf formákban a tésztát, majd 50 fokos sütőben 10-15 percig süssük. Ha megnőtt a tészta, állítsuk 200 fokosra a sütőt és 15-20 percig süssük még tovább.
Közben készítsük el a szirupot. A hozzávalókat öntsük egy edénybe és lassan forraljuk fel, addig, amíg szirup nem lesz belőle. Ha elkészült a tészta, vegyük ki a formából, és egyenként mártsuk bele őket a szirupba. 20 percig tegyük félre őket hűlni., majd a végén kenjük át őket baracklekvárral. Magában is finom, de tovább is turbózhatjuk a rumbabát, például egy kis vaníliakrémmel vagy -pudinggal.
Maringhe al caffé
Az olasz kávés habcsók nagyon finom magában is, vagy kínálhatjuk cappuccino mellé desszertként. Kell hozzá 4 adag tojásfehérje, 25 dkg cukor és fél deci erős presszókávé.
Először kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd hozzáöntjük a cukrot és gőz felett tovább verjük a habot. Ha már kemény, hozzáöntjük a kávét.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Habnyomó zsákba töltjük a krémet, majd kis, csúcsos formákat nyomunk a tepsibe. 120 fokos, előmelegített sütőben 35 percig sütjük a habcsókot. Ha kész, kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás