Hétindító – 49. hét

Teendők Mikulás hetében

Kellemes forró, habos kávés hétfő reggelt kívánok nektek, így Mikulás előtt pár nappal. A kiscsizmát ne felejtsétek el kirakni, nézzük mi is teremhet benne!

A héten különösebb határidő nincs, ennek ellenére gőzerővel lehet dolgozni a bérszámfejtési feladatokon, hiszen a jövő hét keddjén határidőssé válnak a járulékbevallások. A béreket 10-ig kell kifizetni, nem is beszélve azon ügyfelekről, akiknél ez az időpont korábban van!

December 12-re határidős hát a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

  • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól: például 08INT)

Ez még a novembert érinti ugyan, de már most célszerű – a következő év eleji hajcihőt megspórolva magunknak – a számfejtett és a még kiadásra váró szabadságok napjait is kiközöljük ügyfeleink felé, hogy ne az utolsó utáni percben kelljen ez ügyben kapkodni, mely se nekünk, se nekik nem jó!

Nagyon sok helyen már most felmerül a 13-dik havi fizetések, esetleges jutalmak kérdésköre, így célszerű ott ahol ez releváns tud lenni, tájékozódni ez ügyben, lesz-e, történt-e ilyen jellegű kifizetés.

Mindezeken túl, amire folyamatosan gondolnunk kell decemberben:

  • áfa státusz-beli váltások, áfa “módszerek” közti választás (például pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.) (civil szervezeteknél (de bárki másnál is ha a feltételek fennállnak) lehetőség nyílik belépni az alanyi mentes körbe!) Felhívom a figyelmet, hogy a jelenleg zajló 8 millióról 12 millióra történő alanyi mentes kerethatár emelésnél legyünk figyelemmel azon ügyfeleinkre, akik az idén határértéket léptek ugyan, de a 12 milliós határon belül maradtak. Rájuk átmeneti szabályozás mentén vonatkozik az, hogy visszajelentkezhetnek alanyi mentes státuszba!
  • jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet, (civil szervezeteknél különösen)
  • különböző nyereség adózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (pl. érdemes-e váltani KATA-ra, KIVA-ra, EVA-ra, esetleg onnét visszajönni) EVA-a az idén lehet utoljára bejelentkezni!
  • december 20-i felöltések (például EVA, társasági adó, iparűzési adó) az arra kötelezetteknek,
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek,
  • adófolyószámla kontroll (különösen KATA-soknál, civil szervezeteknél!)
  • és természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett.

A fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni.

Amivel újra foglalkoznunk kell, az a cégkapu kérdés. Bár még kiforrott metódus nincs, folyamatosan figyelemmel kell kísérjük, mit is kell majd megújítanunk, hogy a jövő évben is rendben bemehessenek ügyfeleink bevallásai! Felhívom a figyelmet, hogy hiába cégkapuzunk lassan már egy éve, még mindig van, akinek nincsen regisztrációja, ami főként civil szervezetek körében lehet probléma. Lassan ellenőrizzük, hogy a cégkapukat megképezték-e!

És, amit még biztosan nem felejthetünk el, az az új törvényekből rendeletekből való felkészülés, mely a szokásos év végi házi feladatot adja mindannyiunknak, az idei évben különösen fontos ez néhány átmeneti szabály esetén  (például az alanyi mentesség új keretszabályára esetében is).

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, valamint haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!