Szeptember 30. – Közeleg a külföldi áfa-visszatérítési kérelmek benyújtási határideje

A határidő jogvesztő, ne késlekedjen!

A 2018. évi számlákra vonatkozóan 2019. szeptember 30-ig van lehetőségük a külföldi áfa-visszatérítési kérelmeik benyújtására azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik áfa levonásra jogosultak, és az Európai Unió más tagállamában történő beszerzéseik után az áfát megfizették.

Gyakran előfordul, hogy társaságunk olyan tagállamban vesz igénybe szolgáltatást, vagy szerez be termékeket, ahol egyébként adóköteles gazdasági tevékenységet nem végez. Jó tudni, hogy ilyenkor az adóalany – feltételezve, hogy külföldi beszerzése a letelepedés országában folytatott, adólevonásra jogosító tevékenységét szolgálja – jogosult a külföldön megfizetett áfa összegének visszatérítésére. Az EU tagállamai mellett harmadik országos ügyletek kapcsán is lehetőség van áfa visszaigénylésre, amennyiben Magyarországgal viszonosság áll fenn (ilyen harmadik ország Svájc, Lichtenstein, Norvégia, valamint bizonyos feltételek mellett a Szerbia Köztársaság).

A külföldi áfa-visszatérítés folyamata az Európai Unió tagállamaiban letelepedett cégek számára egyablakos rendszerben működik, vagyis a kérelmeket a saját letelepedettségük szerinti adóhatósághoz kell benyújtaniuk. A belföldi adóalanyok a kérelmeiket az erre a célra rendszeresített ELEKAFA nyomtatványon, elektronikus úton nyújthatják be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, országonként külön-külön. A papíralapon benyújtott kérelmeket az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Az említett harmadik országok kapcsán az egyablakos rendszer nem működik, esetükben közvetlenül kell benyújtani a kérelmet az adott állam adóhatóságához.

A tárgyévet érintő számlák tekintetében a visszatérítési kérelem benyújtására mindig a követő év szeptember 30-ig van lehetőség (idén a 2018-as számlák áfatartalmát kérhetjük vissza). Fontos kiemelni, hogy a határidő jogvesztő, vagyis annak elmulasztása esetén az áfa később már nem igényelhető vissza, illetve mentesítő kérelem benyújtására sincs lehetőség.

A kérelemhez kötelezően csatolandók a gazdasági tevékenység teljesítését tanúsító számlák és azok mellékletei (például megrendelő bizonylat, teljesítési igazolás, fuvarokmányok, vámokmányok).

A kérelem kézhezvételét az adóhatóság haladéktalanul igazolja az adózónak, majd a kérelem vonatkozó részeit továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, amelynek az illetékes adóhatósága a kérelmet elbírálja.

A kérelmek elbírálására az adóhatóságoknak 4 hónap áll rendelkezésükre. Előfordulhat, hogy az illetékes adóhatóság a kérelmezőt hiánypótlásra vagy nyilatkozattételre hívja fel, ilyenkor az elbírálási határidő hivatalból meghosszabbítható, de semmiképp nem haladhatja meg a 8 hónapot. A hiánypótlásra az adózónak 1 hónap áll rendelkezésére. Az adóhatóságok a kérelem jóváhagyásáról, illetve annak elutasításáról minden esetben írásban értesítik a kérelmezőket. A jóváhagyott áfa összeg visszautalásáról a visszatérítés helye szerinti adóhatóság 10 munkanapon belül intézkedik.

Fontos a külföldi áfa visszatérítésnél minden esetben az adott forrásország szabályrendszere mérvadó. Az áfa szabályozás ugyan az EU szintjén alapvetően harmonizált, akadhatnak eltérő részletszabályok (például üzemanyag áfatartalmának levonhatósága), ezért fontos, hogy olyan tanácsadó segítségét kérjük, aki az esetleges buktatókkal, helyi sajátosságokkal tisztában van.

Sokak számára az is megnehezíti a visszaigénylési eljárást, hogy a külföldi adóhatóság nem a kérelmező által választott nyelven folytatja le az eljárást és a hozzá kapcsolódó levelezést. Ha pedig az adóalany kicsúszik a határidőből – akár a fordítás időigényessége miatt – a kérelmet az adóhatóság elutasítja, ismételni pedig már nem lehet.

* * *

2019. szeptember 25-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében Dr. H. Nagy Dániel és Szabó Viktor – a Mazars Kft. adószakértői – tolmácsolásában készülhetsz fel Elektronikus számlázás és elektronikus archiválás 2019, üzleti lehetőségek és újdonságok témában. A konferenciára szeptember 18-ig még kedvezményes áron várjuk a jelentkezőket.

Amennyiben érdeklődsz az export-, import ügyletek áfa kérdései iránt, akkor javasoljuk szintén a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2019. október 2-án dr. Csátaljay Zsuzsanna (jogász, áfa szakértő) Közösségen belüli, export- és import ügyletek ÁFA rendszerbeli kezelése című konferenciáját.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM