Könyvelés és digitalizáció

Készülj a jövőre!

Egyre újabb és újabb könyvelő- és számlázóprogramok jelennek meg a piacon, és ezzel együtt folyamatosan alakul, változik a könyvelők munkája is. Mire számíthatsz a közeljövőben?

Az újabb és újabb programok megjelenése számos előnnyel jár. Egyrészt csökkentik a hibalehetőséget, hiszen egy rossz adóbevallás akár büntetés kiszabását is vonhatja maga után. Másrészt áthelyezi a fókuszokat, megváltoztatja a munkaidő beosztását is, ha nem a számlák rögzítése tölti ki a legtöbb időt. Pozitív hozadéka a könyvelők számára, hogy a gyorsabban elvégezhető munka révén csökken a bevallási határidő előtti túlórázás ideje, szükségessége, hiszen egy hatékony programmal gyorsabban elvégezhető a munka.

A digitalizáció egy másik hozadéka, hogy a könyvelők feladatai is átalakulnak. A programok számos funkciót el tudnak látni automatikusan, összegyűjtik az adatokat, azonban azok kielemzéséhez, értékeléséhez és értelmezéséhez már szakemberre van szükség.

Ezért megnő a könyvelő, mint tanácsadó szerepe. A számlák felrögzítése és az adóbevallások elkészítése mellett a fő fókusz a jövőben a cégek, vállalkozások optimalizálása lesz. Hiszen a folyamatosan változó jogszabályi környezetben a könyvelő az, aki tanácsot tud adni mind a kisvállalkozók, mind a cégek számára abban, hogy milyen társasági formában érdemes működni, milyen visszatérítéseket, kedvezményeket lehet igénybe venni.

Az egyének, legyen szó egy cég képviselőjéről vagy egy magánvállalkozóról, szeretik a megszokott utat követni, és maguktól nem gondolnak arra, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni.

Mire van szüksége ehhez a könyvelőnek?

Azon túl, hogy folyamatosan követni kell a jogszabályi változásokat, tisztában kell lenni a legújabb programok, szoftverek működésével is. A fiatal könyvelők számára ez lehet, hogy még gyerekjáték, azonban az idősebb korosztály számára gyakran komoly kihívást jelent. Nehéz lehet átállni az újabb és újabb programok használatára, megérteni, mi miben tud igazán segítséget nyújtani.

Érdemes részt venni különböző tanfolyamokon, alapszintű programozást tanulni, minden olyan lehetőség segít, ami karban tartja az elmét, segít lépést tartani a digitális világgal.

Igyekezz a magánéletben is kihasználni az okostelefonok, laptopok tudását, lehetőségeit! Használd a különböző chatfunkciókat, videóhívás lehetőségeket, feladatmegosztó applikációkat! Ha az eszköz nem válik életidegenné, akkor egy újabb program használatának megtanulása, begyakorlása sem jelenthet problémát. A jövőben biztos, hogy egyre nagyobb igény lesz az ügyfelek részéről az online tanácsadásra is, amire nem árt időben felkészülni.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM