Hűsítő smoothie-k és limonádék

Frissüljünk fel!

A nagy melegben jól esik valami hűsítőt inni, hiszen sokszor enni sem kívánunk ilyenkor.  A megfelelő folyadékbevitel viszont nagyon fontos. Mutatunk pár finom receptet.

A smoothie gyümölcsből vagy zöldségből, illetve ezek keverékéből készített hűsítő ital, leginkább a turmixhoz hasonlít. Nyáron, melegben kiváló, akár tízóraira, uzsonnára, vacsorára is fogyasztható. A zöldséget vagy gyümölcsöt hígítani kell, hogy krémes állagú legyen. Erre kiváló a tea, a joghurt, a tej vagy a gyümölcslé. Ha a hozzávalókat hűtőben tároltuk, akkor jégkockát sem kell hozzáadni az italhoz, ha pedig jól lehűtenénk, akkor apróra tört jégkockát adjunk hozzá.

Kiwis smoothie

3 kiwit, egy narancsot, egy almát és egy citromot vegyünk hozzá. A hozzávalókat pucoljuk meg, vágjuk fel, majd smoothie készítőben vagy ennek hiányában turmixgépben turmixoljuk össze az egészet.

Ananász smoothie

Egy adag felkockázott ananászhoz adjunk ugyanennyi kókusztejet, és kétszer ennyi vaníliás joghurtot. Utóbbit felhasználás előtt tegyük be kicsit a fagyasztóba. A hozzávalókat dolgozzuk össze, míg krémes állagú nem lesz.

Banános-málnás smoothie

Egy banánhoz adjunk egy csésze málnát, valamint ízlés szerint egy csésze szójatejet, alacsony zsírtartalmú tejet vagy gyümölcslét. Dolgozzuk össze a hozzávalókat.

A smoothie-t tovább ízesíthetjük fűszerekkel, édesíthetjük mézzel is.

Kánikulában jól esik a limonádé is, aminek szintén rengeteg változata létezik. Ízléstől függően adhatunk hozzá cukrot vagy cukorszirupot, de magában, édesítés nélkül még jobb szomjoltó. Készíthetjük szénsavas és szénsavmentes vízzel is.

Alaprecept limonádéhoz

Ha már egyszer limonádét készítünk, akkor érdemes mindjárt egy jó nagy kancsóval, amit a hűtőben tarthatunk, amíg el nem fogy. 5 bögre vízhez másfél bögre frissen facsart citromlét adjunk és negyed bögre cukrot.

Ezt a receptet variálhatjuk számtalan féleképpen úgy, hogy a citromlét más gyümölcslével pótoljuk.

Dinnyés limonádé

Ha igazán pikáns italra vágyunk, akkor a korábbi recept szerint elkészített limonádéhoz adjunk 5 bögrényi dinnyelevet is.

Málnás-barackos limonádé

Ez esetben hagyjuk el a citromlevet és a cukrot is az alapreceptből, helyettük 3 őszibarackot és egy nagy marék málnát turmixoljunk le, és azt öntsük fel vízzel. Citromlé hozzáadásával ugyanakkor a málnás limonádé is sokkal pikánsabb lesz, és a két íz remekül megfér egymás mellett.

Levendulás limonádé

7 szál aprított levendulát (szárával, virágával együtt) adjunk hozzá fél bögre lime-léhez és fél bögre citromléhez. Keverjünk hozzá egy bögre cukrot is.

Bodzalimonádé

Bodzát mindenképpen forgalomtól elzárt területen gyűjtsünk! Alaposan mossuk meg, nézzük át, nincs-e benne apró bogár. Szedjük le a vastag szárrészeket. A limonádéhoz egyszerre 10 nagy virágra lesz szükségünk. 5 liter vízhez adjunk hozzá 2 citrom levét, morzsoljuk bele a bodzavirágot. Két, jól megmosott citromot karikázzunk fel, és azt is tegyünk a kancsóba. Adjunk hozzá 30 dkg cukrot. Egy-két napra tegyük hűtőbe, majd jól keverjük át, nyomkodjuk bele a felkarikázott citromok levét is, és szűrjük le az italt. Jégkockákkal, citromkarikával tálaljuk.

Neked melyik a kedvenced? 🙂

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM