Ha neked is fontos a környezettudatosság…

Óvjuk a bolygónkat!

Annak érdekében, hogy megóvjuk bolygónkat, fontos, hogy napi szinten odafigyeljünk arra, mennyi és milyen hulladékot hagyunk hátra magunk után.

A műanyag csomagolások, a szívószálak és más, napi szinten használt eszközök hatalmas hulladékhegyeket okoznak. Sokszor bele sem gondolunk ebbe, amikor megvesszük az előre csomagolt, szeletelt felvágottat vagy a szívószálas gyorséttermi üdítőt. Sajnos a hulladék jelentős része az óceánokban köt ki, ahol az ott lakó élőlények életét is veszélyeztetni.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy minél kevesebb szemetet hagyj hátra magad után? Például óvod a fákat azzal, hogy nem nyomtatsz ki semmit feleslegesen. Inkább válts gyakrabban képernyőt a számok összehasonlításához, mint, hogy egy nagy kupac papírt dobj a kukába, miután elvégezted az ellenőrzéseket.

A különböző irattartók, dossziék egy iroda nélkülözhetetlen kellékei. Azonban ebből is vásárolhatsz olyat, ami újrahasznosított papírból készült. Ha kiugrasz ebédet venni, ne kérj műanyag zacskót! Rendszeresíts az irodába egy környezetbarát szövettáskát, ami szép és praktikus is egyszerre és ezzel menj ki a boltba.

Ma már több olyan hely is van, ahol csomagolás nélküli termékeket vásárolhatsz. Természetesen nem a táskába kell önteni a megvásárolt árukat, hanem az otthonról hozott üvegbe, dobozba tehetsz mindent egyből. Így nem keletkezik felesleges csomagolóanyag, ami hamar a kukában végzi minden háztartásban.

Környezetedet és egészségedet is óvod azzal, ha bio élelmiszereket, mosószereket, kozmetikumokat vásárolsz. Ezek a termékek nem feltétlenül drágábbak, mint a boltiak, ugyanakkor meg kell találni a megfelelő lelőhelyeket.

Elsőre talán furcsa áttérni a környezettudatos életmódra, aki azonban megtette, mind pozitív élményként számolt be a tapasztalatairól.

Nemcsak egy-egy ember, de egy irodaház is lehet környezettudatos. Ma már a modern épületek fenntartható házak. A szelektív hulladékgyűjtés ma már alap mindenhol, ugyanakkor a zöld takarítással, vagyis a környezetbarát tisztítószerek használatával is sokat teszünk a Földért. A megfelelő módszer kiválasztásával adott esetben nem is kerül sokkal többe a szolgáltatás, ugyanakkor a maró vegyszerek mellőzésével tisztább a levegő, adott esetben kevesebb az allergiás megbetegedés is.

Jó, ha tudod, hogy otthonodban is könnyedén kiválthatod az olyan tisztítószereket, mint amilyen például a Domestos. A maró, klórtartalmú anyagok helyett környezetbarát fertőtlenítőt vásárolj. Létezik már olyan mikroszálas törlőkendő is, ami önmagában antibakteriális, vagyis egyszerre tisztít és fertőtlenít.

Az alternatív megoldások megtalálása ugyan időigényes, azonban hosszútávon megtérül a váltás.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!