Egyszerűsített foglalkoztatás közterhe szociális hozzájárulási adónak minősül 2024. január 1-től

Adónemek számának csökkentése jegyében módosul a közteher befizetésének jogcíme, de a számlaszám változatlan

Egyszerűsített foglalkoztatás közterhe szociális hozzájárulási adónak minősül 2024. január 1-től - illusztráció

Írásunkban röviden áttekintjük az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher mértékének már 2023. december 1-től történő foglalkoztatás esetében irányadó összegének változását. Továbbá kitérünk arra, hogy 2024. január 1-től kezdődő időszakban a közteher szociális hozzájárulási adónak minősül az adónemek számának csökkentése okán. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a NAV-nál a közteher befizetésére szolgáló számla száma nem, csak a megnevezése módosult.

Az egyszerűsített foglalkoztatást az EFO törvény, vagyis a 2010. évi LXXV. törvény szabályozza. Az egyszerűsített foglalkoztatást, mint atipikus munkaviszonyt előszeretettel alkalmazzák a kellő rugalmassága és szabályrendszere miatt a munkáltatók. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül alkalmazott személyekre vonatkozó közteherfizetést a minimálbérhez kötötten határozza meg most már törvényi szinten is a jogalkotó.

Közteher mértéke

A meghatározás a tárgyhónap első napján érvényes minimálbérhez kötődik, tehát 2023. december 1-jétől az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazók vonatkozásában megemelkedtek a tételes közterhek. Ennek megfelelően a mezőgazdasági idénymunka és a turisztikai idénymunka esetében naptári naponként 1300 forint, alkalmi munka esetében 2700 forint, a filmipari statiszták esetében pedig 8000 forint a közteher.

Jogcím módosulása

2024. január elsejétől az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés szabálya változott. Fontos megjegyezni, hogy kimondja a jogalkotó azt az elvi szabályt, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher 2024. január 1-től szociális hozzájárulási adónak minősül. Ennek az az oka, hogy az adónemek számának a csökkentését elvárja tőlünk – többek között – az Európai Unió. Egyébiránt ehhez a módosításhoz kiegészítést tett a jogalkotó azzal, hogy természetesen a szocho-törvény szerinti kedvezmények nem érvényesíthetők. A teljesítésre az EFO törvény szabályait kell továbbra is alkalmazni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2024. január 1-től történő egyszerűsített foglalkoztatás esetében a közterhet az alábbi megnevezésű számlára és számlaszámra kell megfizetni: NAV Egyszerűsített foglalkoztatásból eredő szociális hozzájárulási adó beszedési számla 10032000-06057763
A számla megnevezése változott, de a számlaszám változatlan maradt.

A jogalkotó rögzítette, hogy a közteher-bevétel felosztása az egészségbiztosítási- nyugdíjbiztosítási- és a foglalkoztatási alap között az EFO törvény szerint történik továbbra is.

***

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

***

Ha egyéb foglalkoztatási formák adózási feladatai is érdekelnek, ajánljuk figyelmedbe az alábbi cikkünket: Újévi munkajogi teendőink 2024. elején – Dr. Horváth István

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM