Hétindító – 8. hét – Suller Kriszta

A héten határidős az idei év első áfa-bevallás benyújtása, a bátrabbak az eÁfa-bevallási módszerek valamelyikét is kipróbálhatják

KATA és áfa bevallás - 5percAdó - 2024. 8. hét - Suller Kriszta

Napfényes jó reggelt kívánok mindenkinek! Jelzem, a héten a kávéra minden mennyiségben szükségünk lesz! Az áfa bevallás mellett a február végi határidők is vészesen közelednek.

Az első áfa bevallás az idei évben

Mindjárt a hét elején, kedden egy áfa határidővel indítunk, az alábbiak szerint: 

  • a 65-ös áfa bevallások
  • az A60-as összesítő nyilatkozatok
  • és a 01-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtásának határideje is keddre esik.

Az idei év első bevallását háromféle lehetőség valamelyikének alkalmazásával nyújthatjuk be:

  • A vállalkozás dönthet úgy, hogy semmit nem változtat az eddigi gyakorlatán, vagyis az ANYK rendszeren keresztül tölti fel a bevallását.
  • A másik alternatíva esetében egy adott WEB felületen az adózónak – a NAV által ismert – bejövő és kimenő számlái adatival egy előzetes áfa analitikát tesz közzé a hatóság. Az analitikát kell felülvizsgálnia, kiegészítenie, módosítania az adózónak  (könyvelőjének).
  • A harmadik lehetőség gépi interfész alkalmazás választása (nagyobb cégek esetében képezheti megfontolás tárgyát).

Jön a február vége, bokros teendőkkel

Február 26-ra lesz határidős, ami sajnos vészesen közelít, és a hét második felében utolér minket:

  • KATA bevallások benyújtása 
  • 2301-es éves bevallások benyújtása (fő szabály szerint akkor kell csak, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk)
  • Éves áfa bevallások (2365)

Előre dolgozhatsz…

Bár az iparűzési adó bevallások elkészítése a fenti bevallói körnek is – amennyiben bevallási kötelezettség terheli – jellemzően május 31-ére határidős, én ezen bevallásaikat már a most határidős bevallásokkal együtt elkészítem, és be is nyújtom, így nem kell kétszer ugyanannak a vállalkozásnak az irataihoz nyúlni, és májusban egy feladattal kevesebb, amire figyelni kell! 

Felhívom a figyelmet, hogy a normál adózás alá tartozó egyéni vállalkozók SZJA bevallásának benyújtási határideje az idén is május 20-ra datálódik. Részükre is készül bevallás tervezet, melyet ennek ellenére részben nekünk kell majd adattal feltölteni. Véleményem szerint egy aktív egyéni vállalkozó bevallási tervezetét kiegészítés nélkül jóváhagyni nem lehet.

Kamarai tagdíjak

Lassan – mivel a befizetés határideje március 31 lesz – már előkészíthetjük az ügyfelek részére az idei évi kamarai regisztrációs díjakról szóló értesítő levelünket, nehogy elmaradjon, illetve legyen idejük befizetni ezeket a tételeket! Én annak ellenére tájékoztatom őket, hogy a Kamara ügyfélkapus felületre értesítést küldött, természetesen felhívva a figyelmet, hogy amennyiben már befizették a kamarai tagdíjat, ne fizessenek kétszer. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy egyes tevékenységek alapján bizonyos ügyfelek a Kereskedelmi és Iparkamara égisze alól átkerültek az Agrárkamarához! 

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő ügyfélkaput és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

***

5percAdó ajánló:

Megnyíltak a kapuk: 2024-es 16+ Könyvelői Kreditpontos továbbképzéseinknél számos élő online közvetítés időpontunk mellett választhatod a tantermi képzéseinket is az ország 9 városában >> Mérlegképes könyvelői továbbképzések 2024.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!