A munkáltatóknak és kifizetőknek minden év elején számos kötelezettsége és feladata van. Ezekhez hozzájárul, hogy évről évre változnak az adózási…
Adómentes juttatás: felszolgálási díj, borravaló – Antalfi Csilla
Milyen szabályzatok, megállapodások, adó- és járulékkötelezettségek vonatkoznak a felszolgálási díj és a borravaló megállapítására, kifizetésére 2025. évtől?

A vendéglátásban egyre gyakrabban találkozunk a felszolgálási díjjal, vagy másik nevén szervízdíjjal. Sokszor szinte keveredik ez a fogalom a borravaló fogalmával.
A borravaló
A borravaló már egy nagyon régen megszokott juttatás, ami nem más, mint a vendég által, a szolgáltatás iránti elégedettséggel összefüggésben önkéntesen adott összeg. A borravaló nem is csak a vendéglátás jellemzője, hiszen adunk a benzinkúton, ha megtankolják a kocsinkat, adunk az autómosóban, ha lemosták és kitakarították a kocsinkat.
A 2025. január 1. előtti szabályozásban fontos szerepe volt annak, hogy a borravaló milyen módon, milyen formában jelent meg a vendéglátó egységben. Ha a felszolgáló közvetlenül készpénzben kapott borravalót, akkor az SZJA tv. szerint ez adómentes bevétele volt a munkavállalónak.
Ha ugyanezt az összeget összegyűjtötték egy dobozban, és nap végén került szétosztásra a munkáltató által, akkor ez már munkabérként volt kezelendő, amely adó- és járulékköteles volt. Hasonlóan kellett eljárni, ha bankkártyás fizetés útján adott borravalót a vendég.
Az 2025. január 1-től életbe lépett szabályozás a borravaló esetében megszüntette ezt a részben kezelhetetlen és szabályozatlan elszámolást. Az SZJA tv. 1. sz. mellékletének 4.21 pontja alapján adómentes bevételnek minősül a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló, ideértve a vendéglátó üzlet üzemeltetője által vezetett nyilvántartással igazolható módon a vendéglátó üzlet munkavállalója számára juttatott borravalót is.
A felszolgálási díj
A felszolgálási díj pedig a vendéglátásban a felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásért felszámított különdíj, vagyis ez már nem egy önkéntesen adható, hanem a vendéglátó egység által külön felszámított díj, amely része a fogyasztásról készített számlának, nyugtának. A felszolgálási díjjal kapcsolatban a vendégnek nincs mérlegelési lehetősége, hogy adja, vagy sem.
A 2025. januártól hatályba lépett 44/2024. NGM rendelet a korábban érvényben lévő 71/2005. GKM rendelet előírásait átdolgozva pontos definíciókat fogalmaz meg a felszolgálóra, a közreműködőre. A korábbiakhoz képest ezen rendelet a felszolgálási díj mértékét is maximálja.
A médiában folyamatosan hallani, hogy a felszolgálási díj adómentes lett.
Azt kell mondjam, hogy a felszolgálási díj eddig is adómentesen volt, vagyis SZJA mentes, de eddig is és ezen túl is társadalombiztosítási járulék köteles jövedelem. Tehát 15% SZJA levonás nem terheli, de terheli viszont 18,5% társadalombiztosítási járulék, amely a kifizetéskor levonásra kell kerüljön.
Nem szabad megfeledkezni, hogy ezen juttatásokra vonatkozóan belső szabályzatot kell készíteni. A felszolgálási díj tekintetében megállapodást kell kötni a munkáltatónak és a munkavállalónak, melyben meg kell határozni, hogy a felszolgálási díjból ki milyen mértékben részesül.
És még jön az áfa, a nyilvántartás, a bérszámfejtés. Erre sem lehet mondani az adminisztratív terhek csökkentését.
***
5percAdó ajánló:
Milyen előírások vonatkoznak a felszolgálási díjra és a borravalóra? Hogyan jelenik ez meg a napi elszámolásokban, a főkönyvben? Vegyél részt a PENTA UNIÓ Zrt. >>Adómentes juttatás: felszolgálási díj, borravaló című online konferenciáján 2025. 04. 01-én, ahol Antalfi Csilla segítségével gyakorlati példákon keresztül kaphatsz választ az többek között az említett kérdésekre is.
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás