Főzés nyáron

Mondunk néhány hasznos tippet...

Főzni igazából sosem könnyű – legalábbis annak, akinek nem ez a hobbija is egyben. Sokszor kényszer, hogy össze kell ütni valamit a családnak vacsorára, ebédre, a munkahelyre. A nyárra ez hatványozottan igaz, amikor nincs iskola, és a gyerekek is otthon esznek. Hogyan oldjuk meg a főzést munka mellett, nagy melegben? Mondunk néhány hasznos tippet.

Először is rögzítsük, hogy főzni nem szükséges mindennap, ha nincs hozzá kedvünk. Ha belefér, egy-egy nap rendeljünk házhoz ebédet vagy sétáljunk ki a közeli kifőzdébe. Ez nagy könnyebbség, hiszen ne arról szóljon a nyár, hogy a főzés miatt robotnak érzünk magunkat minden egyes napot. A családnak is jót tesz a változatosság, ismerkedhetnek új ízekkel is.

Ha már egyszer odaállunk a tűzhely mellé, akkor készítsünk kétszer akkora adagot, és a felét fagyasszuk le, vagy tegyük el másnapra. A finom ételből mindenki szívesen repetázik amúgy is.

Válasszunk gyorsan elkészíthető recepteket. Ilyen a saláta, aminek számos verziója létezik, lehet majonézes, öntetes, húsos, tésztás – ahány összetevő, annyiféle ízvilág. Egy natúr hússzelet változatos körettel – ezt is többféleképpen variálhatjuk, például különböző húsfélék vagy eltérő ízű pácok használatával.

Ha főzni nincs időnk, de otthon ebédelni van, készítsünk raqulette-t. Nem igényel hosszas előkészületet és mindenki a saját igénye szerint állíthatja össze a köretet.

Ha hagyományos, magyaros ízre vágyunk, süssünk palacsintát, készítsünk kenyérlángost, más néven langallót, vagy hagyományos lángost. Idézzük meg az ételekkel a Balatonpart hangulatát!

Nagy melegben sokszor nem kívánjuk az ételt. Ezért nyárra bevezethetjük, hogy egy kiadós reggeli után napközben csak gyümölcsöt, joghurtot egyen a család és estére készítünk együtt egy könnyű meleg vacsorát. Akár grillezhetünk is a kertben, a maradékot pedig eltehetjük másnapra.

Tervezzük meg a heti menüt úgy, hogy a maradékokat is fel tudjuk használni. Például, ha egyik nap tésztát eszünk, a maradékot másnap felhasználhatjuk tésztasalátába. Ha nagyobb mennyiségben főzünk levest, ami több napra elég, készíthetünk utána főzeléket különböző feltéttel.

Keressünk recepteket a nemzetközi konyhák repertoárjából is. A nyári nagy melegben jól esik a mediterrán koszt, ahol sok hal, zöldség felhasználásával készítenek könnyű, egészséges ételeket. Szerezzünk be egy görög vagy olasz szakácskönyvet! 🙂

Főzzünk hideg leveseket! Kiváló a hideg paradicsomleves, gyümölcsleves, de készíthetünk cukkinilevest is akár.

A heti menü összeállításához akár a Nosalty oldaláról is kereshetünk megfelelő recepteket, például egy sajtos-sonkás csirkemelltortát. Ehhez 20 dkg szeletelt baconnal béleljünk ki egy jénai tálat. 4 közepes csirkemell filét vágjunk fel, sóval, borssal fűszerezzük, majd lisztbe és tojásba mártva bundázzuk be. Szükségünk lesz még 20 dkg reszelt sajtra és 20 dkg sonkára. Ezután rétegezzük a tálba a reszelt sajtot, csirkét és a sonkát felváltva. A végén hajtsuk a tetejére a baconszeleteket. A tetejére kenjünk tejfölt, majd süssük meg sütőben (kb. 45 perc alatt kész). Úgy szeleteljük, mint egy tortát. Hidegen és melegen is fogyasztható magában vagy bármilyen salátakörettel.

Ti mit szoktatok főzni nyáron a nagy melegben?

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM