Vigyázzunk a primőrökkel!

Fiygeljünk, mit figyasztunk...

Tél végére általában elfogynak a vitamin tartalékaink, szinte ki vagyunk éhezve a zöldségekre és gyümölcsökre. Azonban nagyon oda kell figyelni arra, mit fogyasztunk, különben többet ártunk, mint használunk az egészségünknek.

A boltok polcain télen is találhatunk epret, salátát és számos egyéb olyan zöldséget és gyümölcsöt, ami ilyenkor nem terem meg a földeken. A fólia alatt nevelt növényekben ugyanakkor felhalmozódhat a nitrát, ami veszélyes lehet a szervezetünk számára.

Mi okozza a bajt?

A növények számára a növekedéshez elengedhetetlen a nitrogén. Ezt a kertészek általában nitrát formájában teszik elérhetővé, magyarul műtrágyázzák a földet. A nitrát az öntözés következtében mind mélyebbre szivárog a talajba, eléri a felszín alatti vizeket is, így például az ásott kutak vize is magas nitrát-tartalmúvá válik. Leggyakrabban ezzel locsolják a növényeket, amitől fokozódik a nitrát-adagolás.

A növények eltérő mennyiségben raktározzák el a nitrátot, a legtöbb a gumós, leveles zöldségekben található, például a fejes salátában, céklában, retekben, ami fogyasztással az emberi szervezetbe is bekerül.

A felnőttek szervezete általában tartalmazza azt az emésztőenzimet, amely képes lebontani a nitrátot, így, bár nem tesz jót nekünk, többnyire nem okoz látható problémát a magas nitrát-tartalom. Akik viszont enzimhiányosak, illetve a kisgyerekek, akinek még most ismerkedik a szervezete a különféle ételekkel, nagy veszélynek vannak kitéve.

Enzim hiányában a nitrát a szervezetben lévő fehérjékkel összekapcsolódva nitrozaminokká alakul, aminek hosszú távon rákkeltő hatása van. A felhalmozódó nitrátok a vér hemoglobinjában lévő vasat eloxidálják, emiatt pedig oxigénhiányos állapot alakul ki.

Mik a tünetek?

A jelenség leginkább a kisbabákon figyelhető meg, a baba bőre kék színű lesz és légzési nehézségei támadnak, akár fulladásos halál is bekövetkezhet. Felnőttek esetében ez a jelenség ritka, nekik inkább a rák kialakulásának veszélye miatt kell aggódniuk.

Mit tegyünk?

A kisgyerekeknek semmiképp ne adjunk primőröket, melegházi termékeket, idősebb és felnőtt korban pedig nagyon gondosan válogassuk meg, honnét származó zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. Ez különösen a nitrát gyűjtő növényekre igaz.  Tájékozódjunk a zöldség és gyümölcs származási helyéről és termesztési körülményeiről.

A saláta, retek nitrát tartalma csökkenthető, ha felhasználás, fogyasztás előtt néhány napig sötét helyen, pincében vagy kamrában tároljuk. A levélzöldségeket pedig áztassuk vízbe. Ezekből a zöldségekből készült ételeket azonnal fogyasszuk el, mert a tárolás, újramelegítés segíti a nitrát felhalmozódását, a nitritek kialakulását.

Figyeljünk oda arra is, hogy ásott kút vizéből soha ne igyunk, főleg, ha az üvegház, fóliasátor közelében található.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM