Nyári szabadság, ügyelet az irodában

Hogyan oldjuk meg konfliktus nélkül?

Tény, ami tény, nyáron, a melegben sokszor nem megy úgy a munka, gondolatban a strandon vagyunk, miközben komor fejjel az irodában bámuljuk a monitort. Ilyenkor mindenki alig várja, hogy elérkezzen a nyári szabadság ideje. Hogyan osszuk be a munkatársakat, hogy mindenki jól járjon?

Először is, vezetői szinten el kell dönteni, hogy egész nyáron szeretnénk nyitva tartani az irodát, vagy pedig például augusztusban leállunk két-három hétre, amikor amúgy is a legtöbb ember pihen. Ha van olyan időszak, amikor mindenki nyaralhat, és ezt jó előre közöljük a kollégákkal, akkor tudják eszerint szervezni a saját nyaralásukat is.

Természetesen lehet, hogy valaki épp nem augusztusban pihenne, ezért a többi nyári hónapban is előfordulhat, hogy átfedésben vannak az igények.

Van olyan munkáltató, aki előnyben részesíti a családos munkatársakat, nekik ugyanis többnyire az iskolai szünetekhez kell igazítani a szabadságokat, hogy legyen mindig valaki a gyerekkel. A szinglik jobban tudnak alkalmazkodni, ugyanakkor az is elfogadható érv, hogy nehéz az embernek a párjával is összeegyeztetni a szabadságot, ha az ő munkahelye is beleszól a szabadnapok kérdésébe.

Mindig érdeklődjünk az iránt, van-e olyan kolléga, aki nem szeret a legnagyobb kánikulában, főszezonban nyaralni. Sokan jobban élvezik, ha az elő- vagy utószezonban, amikor jó idő van, de nincs akkora tömeg, olcsóbban nyaralhatnak ugyanott, ahová a családosok július-augusztusban mennek. A mediterrán tengerpartokon például akár még szeptemberben, októberben is fürdésre alkalmas a víz, és van olyan ember is, aki jobban rajong a hegymászásért, mint a fürdésért.

Ha kellően kompromisszumkész a csapat, akkor lehet, hogy némi szervezés és excel táblába jelölgetés után hamar megvan az ideális beosztás, ami mindenkinek megfelelő.

Járható út az is, hogy megnyitunk a munkatársak számára egy excel táblát azzal, hogy az azonos projekteken dolgozók, azonos ügyfélkörrel rendelkező kollégák nem mehetnek el egy időben szabadságra, egyébiránt pedig meghatározhatjuk, hogy létszámtól függően 2, 3 vagy 4 kolléga mehet el egyszerre szabadságra. Így mindig lesz, aki el tudja látni a munkát az irodában. Ilyenkor a fontossági sorrend dönt, aki előbb lefoglalja a saját idejét, azé az elsőbbség. Természetesen azt is meg kell ilyenkor határozni, hogy maximum milyen hosszú szabadságot vehet ki egy ember. Például, ha 2 hétnél tovább senki sem nyaralhat egy huzamban, akkor könnyebben beoszthatók a nyári hetek, mintha arra is lehetőséget adunk, hogy valaki az egész éves szabadságát egyszerre vegye ki. Természetesen, ha egy kolléga épp föld körüli útra indulna, ami egy hónapig tart, akkor egyéni mérlegelés útján a vezetőség eldöntheti, hogy ezt engedélyezi-e.

Nálatok hogyan zajlik a nyári szabadságolás? Mi okozza a legtöbb konfliktust?

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!